(Finansdepartementets PM Fi 2003/3542), Lagrådsremiss 25 september 2003, skr. 2003/04:14, prop. 2003/04:21 & bet. 2003/04:SkU12

Skattenytts nummer 12/2003 inleds med en artikel som givits rubriken Nyheter på lagstiftningsområdet. Av den kursiverade ingresstexten framgår bl.a. att nyhetssammanfattningen är inriktad på perioden 1 juli 2002 – 30 juni 2003.

I slutet av artikeln (s. 829) redovisas en PM från Finansdepartementet (Fi 2003/3542) och den till promemorian kopplade stoppskrivelsen avseende skattereglerna vid övertagande av ansvaret för pensionsutfästelser. Redogörelsen för innehållet som sådant är både väl avvägt och korrekt, däremot ges inte läsaren en rättvisande bild av vad som gäller skattemässigt i detta avseende. Förslaget i promemorian gömdes nämligen undan i en skrivbordslåda på Finansdepartementet och stoppskrivelsen fullföljdes aldrig. Trots detta så har vi sedan den 26 september 2003 erhållit nya skatteregler inom området. Det ovan angivna utgör bakgrunden till nedanstående lapidariska kommentarer i anslutning till regelverket ifråga.

Förslaget i promemorian stötte under remissrundan på kritik från ett flertal remissinstanser, bl.a. från Länsförsäkringar, vilket medförde att regeringen helt backade från det i stoppskrivelsen aviserade förslaget. Regeringen valde att i stället presentera ett helt nytt lagförslag som remitterades till Lagrådet den 25 september 2003. Det nya lagförslaget kombinerades dessutom med en förnyad stoppskrivelse till riksdagen (skr. 2003/04:14). Lagrådet hade inga materiella synpunkter på förslaget och riksdagen har numera dessutom antagit det förslag som regeringen sedermera presenterade i propositionsform (se bl.a. prop. 2003/04:21 samt bet. 2003/04:SkU12).

Både det förslag som nu lett till lagstiftning, vilket omfattar avtal om övertagande av ansvaret för pensionsutfästelser som ingåtts efter den 25 september 2003, och det skrotade förslaget som presenterades i Skattenytt 12/2003 syftar i grunden till att minska de skatterättsliga incitamenten för de s.k. Europapensionsuppläggen. Europapensionsuppläggen syftade till att skapa en i Sverige avdragsgill kostnad samtidigt som den som övertog ansvaret för pensionsutfästelsen, t.ex. ett utländskt pensionsadministrationsbolag, inte var skattskyldig i Sverige för den ersättning som erhölls. Därutöver fanns det bl.a. avkastningsskattemässiga incitament eftersom en ny ägare i form av utländskt pensionsadministrationsbolag inte är skattskyldig till svensk avkastningsskatt.

I det numera skrotade förslaget föreslogs avdragsrätt endast för ersättning som lämnats som betalning till den som tog över ansvaret för pensionsutfästelse som tryggats med avdragsrätt. Förslaget uteslöt bl.a. avdragsrätt för den som lämnar över en kapitalförsäkring som ersättning till den som tar över ansvaret för en direktpensionsutfästelse. I stället för att helt stoppa avdragsrätten vid överlåtelse av direktpensioner så har avdragsrätten, i det som numera motsvaras av gällande lagstiftning, gjorts neutral i förhållande till på vilket sätt pensionsutfästelsen ifråga har säkerställts. Avdragsrätten med stöd av 28 kap. 26 § inkomstskattelagen (1999:1229) är numera i stället helt beroende av följande faktorer.

  • Övergång av näringsverksamhet skall ske mellan arbetsgivare och

  • den nya arbetsgivaren skall överta ansvaret för pensionsutfästelsen.

Avdrag kommer således endast att medges när övertagandet av pensionsansvaret sker vid byte av arbetsgivare i samband med en omstrukturering. Vid denna överlåtelse spelar det ingen roll om pensionsutfästelsen tidigare har tryggats genom någon av tryggandeformerna, pensionsförsäkring, pensionsstiftelse eller kontoavsättning, eller om pensionsutfästelsen ifråga säkerställts genom anskaffande av kapitalförsäkring som sedan pantsatts till pensionsborgenären, direktpension.

Sammanfattningsvis så kommer det förslag som återges i Skattenytt nr12/2003 aldrig att bli verklighet och än mindre finns det en reell begränsning i något avseende fr.o.m. den 19 juni 2003. Den begränsning som finns i avdragshänseende gäller i stället, i linje med ovanstående beskrivning, fr.o.m. den 26 september 2003.

Det principiella neutralitetsperspektiv som regeringen har anslagit avseende pensionsutfästelserna som sådana kan dessutom förväntas bli vägledande även i den aviserade översynen av hela tjänstepensionsområdet.

Johan Gefvert

Johan Gefvert är verksam som skattejurist vid Länsförsäkringar Liv, Stab Juridik.