Enligt god tradition inbjöd under våren TOR Skattenytts Stiftelse till konferens för aktiva svenska skatterättsforskare. Temat för konferensen i Båstad 9–11 maj var Skatterättsliga principer och arrangörer var Mats Tjernberg och professor Sture Bergström. Till glädje och nytta för tidskriftens läsare återger de flesta föredragshållarna sina tankar i varsin artikel i detta temanummer. Mats Tjernberg har vänligt nog skrivit följande rader om konferensen.

Inledde gjorde finske gästen professor Kari Tikka som talade allmänt om principers betydelse inom rätten och särskilt skatterätten – kommentator var docent Mattias Dahlberg. Professor Tikka återkom sedermera med flera intressanta inlägg under diskussionerna. Övriga föredragshållare var professor Robert Påhlsson som problematiserade kring likhetsprincipen – kommentator docent Roger Persson Österman, professor Björn Westberg som behandlade neutralitetsprincipen – kommentator jur. dr Cécile Brokelind och Christina Moëll som ventilerade proportionalitetsprincipen – kommentator var docent Eleonor Alhager. Förutom inlägg från de särskilt utsedda kommentatorerna, och debatter kring de frågor som avhandlades, så genomfördes också grupparbeten.

På stiftelsens hemsida, www.tor-skattenytt.se, finns en katalog över svenska skatterättsforskare liksom en omfattande länksamling.

Ett trevligt inslag var återseendet av professor Göran Grosskopf som deltagare i ett skatterättsligt forskarkollegium. Förutom att professor Grosskopf deltog livligt med intressanta inlägg, så berättade han initierat om bakgrunden till och uppkomsten av stiftelsen. Många är de artiklar i Skattenytt och avhandlingar som både direkt och indirekt kunnat komma till stånd genom detta. Därigenom har stiftelsen ju också bidragit till tidskriftens läsvärde. Det är oerhört glädjande att stiftelsen har kunnat utvecklas i enlighet med intentionerna och blivit en mycket viktig ekonomisk och samlande faktor för skatterättsforskare i Sverige.1 TOR/ Skattenytts Stiftelse har under de senaste åren arrangerat ett flertal uppskattade konferenser. Bland ämnen som behandlats kan nämnas tolkning av skattelag (1996), skatterätt i USA (1998), EG-skatterätt (2000) och näst senast Internationell beskattning (2002).

Konferenserna fungerar som en unik mötesplats för erfarna och nya forskare från hela landet. I egenskap av medarrangör vill jag tacka alla föredragshållare och deltagare för att ni bidragit till en trevlig och inspirerande samvaro!

Roger Persson Österman

Mats Tjernberg, docent och universitetslektor vid juridiska institutionen i Lund.