A14 Tolkning och tillämpning av skattelag

1

Inledning

2

Allmänna tolkningsfrågor

3

Skatteflyktslagen

1 Inledning

Samtliga rättsfall behandlas även i andra avsnitt i detta häfte. Här behandlas endast sådana mål som är av särskilt intresse ur tolknings- eller tillämpningssynpunkt. Under året finns det tyvärr inte mycket att rapportera.

2 Allmänna tolkningsfrågor

I RÅ 2003 ref 57 ansågs reglerna om avdrag för underskott i förvärvskälla som avsåg litterär, konstnärlig eller därmed jämförlig verksamhet även tillämpliga på författande av läroböcker. Rättsfallet är även behandlat av Peter Melz i detta häfte, Regeringsrätten uttalade bland annat följande.

”Lagstiftaren har inte närmare angett vad som omfattas av uttrycket ”litterär, konstnärlig eller därmed jämförlig verksamhet.” Vissa förarbetsuttalanden kan tolkas så att den aktuella bestämmelsen tar sikte endast på skönlitterär verksamhet. Detta kommer emellertid inte till uttryck i lagtexten.”

Den skattskyldige läroboksförfattaren medgavs sedan avdrag för underskott som uppkommit i läroboksförfattarverksamhet. Regeringsrätten bortsåg från förarbetsuttalanden som inte hade stöd i lagtexten. Detta avgörande ligger i linje med tidigare praxis, se t.ex. RÅ 1993 ref 57.

3 Skatteflyktslagen

Skatteflyktslagen har prövats i några fall, utan att något intressant finns att rapportera, se RÅ 2003 ref 10 och RÅ 2003 not 90. Beträffande RÅ 2003 ref 92, som rör en processuell fråga, behandlas enbart av Leidhammar i detta häfte.

Sture Bergström