I denna avdelning anmäls till Skattenytt insänd litteratur. Material kan skickas till Skattenytts redaktion under adressen Skattenytt, jur. kand. Ulrika Gustafsson Myslinski, Handelshögskolan i Stockholm, Box 6501, 113 83 Stockholm.

Arnold, Brian & Ault, Hugh (principal authors), Comparative Income Taxation:

A Structural Analysis. Kluwer International, upplaga 2, 2004, 477 s.

Denna bok är en komparativ studie av skattesystemen i nio industrialiserade länder, däribland Sverige och USA. I boken gör författarna jämförelser mellan de olika ländernas utformning av regler med avseende på individbeskattning, företagsbeskattning och internationella transaktioner.

Diamant, Adam, Revisors oberoende. Om den svenska oberoenderegleringens utveckling, dess funktion och konstruktion. Iustus Förlag, 2004, 434 s.

Boken, som är författarens doktorsavhandling, behandlar den svenska regleringen för oberoende på revisorsområdet. Författaren undersöker även betydelsen av den pågående internationella regelutvecklingen.

Ekobrottsmyndigheten, Rapport om den ekonomiska brottsligheten 2004:1. Ekobrottsmyndigheten, 2004, 112 s.

Rapporten innehåller en redogörelse dels av hur den ekonomiska brottsligheten har förändrats under de tre senaste åren, dels av åtgärder som har vidtagits mot den ekonomiska brottsligheten. I rapporten lämnas också förslag på hur bekämpningen av ekobrott bör inriktas under de tre kommande åren.

Skatteverket, Handledning för sambandet mellan redovisning och beskattning. Fritzes offentliga publikationer, Skatteverket, 2004, 358 s.

Betydelsen av redovisningen på det skatterättsliga området behandlas i handledningen. En beskrivning görs av lagregler, Redovisningsrådets rekommendationer och BFN:s allmänna råd. Handledningen uppmärksammar också olika skattemässiga konsekvenser som följer av tillämpningen av redovisningens regelverk.

Skatteverket, Handledning för betalningssäkring. Fritzes offentliga publikationer, Skatteverket, upplaga 2, 2004, 144 s.

I handledningen behandlas begreppet betalningssäkring mot bakgrund av lagstiftningen och dess tillämpning, bl.a. avseende villkor för beslut och verkställighet. Relevanta lagar, förordningar och exempel på beslut ingår som bilagor till handledningen.

Jur. kand. Ulrika Gustafsson Myslinski är verksam som doktorand i skatterätt vid Handelshögskolan i Stockholm.

Redaktör Ulrika Gustafsson Myslinski