I denna avdelning anmäls till Skattenytt insänd litteratur. Material kan skickas till Skattenytts redaktion under adress Skattenytt, professor Bertil Wiman, Handelshögskolan i Stockholm, Box 6501, 113 83 Stockholm.

Dahlman, Christian, Glader, Marcus & Reidhav, David, Rättsekonomi – En introduktion. Studentlitteratur, 2004, 2 upplagan, 253 s.

I denna introduktionsbok beskriver författarna hur regler inom olika rättsområden kan förstås och analyseras utifrån ekonomiska teorier. Boken är avsedd som lärobok inom högskoleutbildningar i ekonomi och juridik men kan vara av intresse också för praktiskt verksamma jurister och ekonomer.

Grauers, Henning, Per & Kjellström, Anders, Tentamensfrågor med lösningar för juridiska grundkurser. Studentlitteratur, 2004, 232 s.

Boken är en samling av tentamensfrågor med tillhörande lösningsförslag och vänder sig främst till studenter på juridiska grundkurser. Flertalet frågor har använts vid olika universitet och högskolor där författarna varit verksamma.

Haccius, Charles, Ireland in International Tax Planning. IBFD Publications BV, 2004, 2 upplagan, 1382 s.

Boken är en detaljerad framställning över det irländska skattesystemet och fungerar som en handbok för jurister praktiskt verksamma inom internationell skatterätt. I boken beskrivs och analyseras ingående de olika regler som gör Irland till ett attraktivt val för många internationella transaktioner och som främjar utländska investeringar i landet.

Lodin, Sven-Olof, Lindencrona, Gustaf, Melz, Peter & Silfverberg, Christer, Inkomstskatt – En läro- och handbok i skatterätt. Studentlitteratur, 2005, 10 upplagan, 700 s.

Boken är en detaljerad framställning över den svenska inkomst- och förmögenhetsskattelagstiftningen. Den används som lärobok i skatterätt på jurist- och ekonomprogrammen och fungerar också som en handbok för praktiskt verksamma jurister och ekonomer.

Lundén, Björn & Svensson, Ulf, Handelsbolag – Ekonomi, skatt och deklaration för handelsbolag och kommanditbolag. Björn Lundén Information, 2005, 12 upplagan, 304 s.

I denna handbok beskrivs regler inom ekonomi och juridik som gäller för handels- och kommanditbolag och dess delägare.

Lundén, Björn & Svensson, Ulf, Starta och driva företag. Björn Lundén Information, 2005, 12 upplagan, 288 s.

I denna bok ger författarna råd och tips till dem som driver eller som funderar på att starta ett eget företag. Boken innehåller många praktiska exempel och kan med fördel användas av revisorer och andra som är verksamma med ekonomisk rådgivning.

Rabe, Gunnar, Skattelagstiftning. Lagar och andra författningar som de lyder den 1 januari 2005. Norstedts Juridik AB, 2005, 897 s.

En ny upplaga av denna kända samling av alla väsentliga lagar på skatteområdet. I samlingen ingår även ett utdrag ur EG-fördraget, flera EG-direktiv samt uppförandekoden för företagsbeskattning.

Svensson, Ulf, Representation – Skatteregler för företag och anställda. Björn Lundén Information, 2005, 4 upplagan, 251 s.

Denna praktiska handbok vänder sig till företag och anställda och behandlar olika skatteregler som gäller för representation. Författaren återger också referat av rättsfall och förarbeten till lagstiftningen samt ger många praktiska råd och tips.

Svensson, Ulf, Resor och traktamenten. En praktisk skattehandbok. Björn Lundén Information, 2005, 2 upplagan, 182 s.

Boken är en detaljerad framställning över regler i samband med resor i tjänsten. Frågor som behandlas är bl.a. traktamenten, reseersättningar, momsregler, kostförmån och representation.

Jur. kand. Ulrika Gustafsson Myslinski är verksam som doktorand i skatterätt vid Handelshögskolan i Stockholm.

Sven Erik Holmdahl, Mikael Burlin

Ulrika Gustafsson Myslinski