I denna avdelning anmäls till Skattenytt insänd litteratur. Material kan skickas till Skattenytts redaktion under adress Skattenytt, professor Bertil Wiman, Handelshögskolan i Stockholm, Box 6501, 113 83 Stockholm.

Aldestam, Mona, EC State aid rules applied to taxes – An analysis of the selectivity criterion. Iustus Förlag, 2005, 281 s.

I boken, som är författarens akademiska doktorsavhandling, beskrivs och utreds effekten av EG-rättens statsstödsregler på medlemsstaternas skattesystem.

Engelen, Frank, Interpretation of Tax Treaties under International Law. IBFD, 2005, 590 s.

Boken innehåller en detaljerad framställning och analys av principer inom internationell rätt som tillämpas vid tolkning och tillämpning av dubbelbeskattningsavtal.

FARs Samlingsvolym 2005 Del 1 och Del 2. FAR Förlag, 2005, 2192 s.

Dessa två böcker utgör standardverk för revision. Del 1 innehåller redovisnings- och associationsrättsregler för bolag, föreningar och stiftelser. Del 2 innehåller regler om god revisionssed och god redovisningssed inklusive samtliga RS Revisionsstandard i Sverige.

Mehta, Amar, International Taxation of Cross Border Leasing Income, IBFD Publications BV, 2005, 288 s.

Boken innehåller en detaljerad genomgång av flera länders regelverk avseende beskattning av internationell leasingverksamhet. Författaren beskriver ingående de olika skattereglerna och analyserar dess tillämpning i enskilda fall utifrån gällande EG-rättsliga regler och dubbelbeskattningsavtal.

Bjørnholm, Nikolaj, Hansen, Anders, Denmark in International Tax Planning. IBFD, 2005, 346 s.

Författarna beskriver i detalj det danska skattesystemet. Tonvikt läggs företrädesvis på beskattning av företag men även reglerna för personbeskattning analyseras ingående. Boken behandlar särskilt regler för beskattning av danska holdingbolag och dess betydelse i internationell skatteplanering.

Regler om konkurs, förmånsrätt, företagsrekonstruktion 2005. FAR Förlag, 2005, 10 upplagan, 624 s.

Boken innehåller en genomgång av dels svensk lagstiftning, dels EG-rättsliga regler i obeståndsrätt.

Simon Almendal, Teresa, Skatteanpassade transaktioner och skattebrott. Norstedts Juridik, 2005, 299 s.

Boken, som är författarens akademiska doktorsavhandling, har som övergripande syfte att undersöka det straffbara och det straffria området med avseende på komplicerade skatteanpassade transaktioner och skattebrott. I boken analyseras rättsliga och praktiska frågeställningar som olika transaktioner ger upphov till i rättstillämpningen.

Ståhl, Kristina, Fusionsdirektivet, Svensk beskattning i EG-rättslig belysning. Iustus, 2005, 471 s.

I boken analyseras fusionsdirektivet och den svenska implementeringslagstiftningen. Särskilt belyses hur dessa två regelverk samspelar vid fastställandet av vad som utgör gällande rätt i Sverige. I boken identifieras också fall där de svenska reglerna kommer i konflikt med direktivregleringen och det diskuteras hur dessa konflikter skall lösas.

Terra, Ben, Kajus, Julie, A guide to European VAT Directives 2005, Del 1–4. IBFD, 2004, 3425 s.l.

De fyra volymerna innehåller ett omfattande regelverk i mervärdesskatt. Här behandlas historik, förarbeten, kommentarer, rättsfall, nyheter och rapporter med anknytning till EU:s momsdirektiv.

Warner, Philip, Schmitz, Marc, Luxemburg in International Tax Planning. IBFD Publications BV, 2004, 2 upplagan, 572 s.

Författarna beskriver ingående olika bolagsformer i Luxemburg och hur dessa beskattas. Boken är avsedd att användas av jurister praktiskt verksamma inom internationell skatterätt.

Vänbok till Per Anclow. Iustus Förlag, 2004, 394 s.

I denna vänbok hyllar 22 jurister en kollega som tyvärr gick bort innan boken hann överlämnas. Medverkande författare bidrar med artiklar som handlar främst om skatterätt, men även andra intressanta rättsområden behandlas.

Jur. kand. Ulrika Gustafsson Myslinski är verksam som doktorand i skatterätt vid Handelshögskolan i Stockholm.