I denna avdelning anmäls till Skattenytt insänd litteratur. Material kan skickas till Skattenytts redaktion under adress Skattenytt, professor Bertil Wiman, Handelshögskolan i Stockholm, Box 6501, 113 83 Stockholm.

Brattström, Margareta & Singer, Anna, Rätt arv – Fördelning av kvarlåtenskap. Iustus Förlag, 2006, 246 s.

Rätt arv är främst avsedd att vara en lärobok i successionsrätt. Boken har emellertid också stort värde för alla med ett yrkesmässigt eller privat intresse av successionsrättsliga frågor. Författarna redogör grundligt för på området tillämpligt regelverk; svenska regler och internationellt privaträttsliga regler rörande arv och testamente. Utöver detta diskuteras frågor som kan aktualiseras vid arvskifte.

Lundén, Björn & Svensson, Ulf, Bostadsrätt – Ekonomi, skatt och juridik för föreningen och medlemmarna. Björn Lundén Information, 2006, 11 upplagan, 393 s.

I denna bok beskriver författarna de regler som gäller för bostadsrättsföreningar och dess medlemmar. Boken är skriven som en praktisk handbok dels från föreningens perspektiv, dels från bostadsrättsinnehavarens perspektiv.

Rabe, Gunnar, EU-Skatt – Direkt beskattning. Skatteförlaget, 2006, 1217 s.

I boken har författaren samlat EG-rättsligt material på svenska. Bland annat återfinns rättsfall från EG-domstolen på området direkt beskattning (både avgjorda och pågående mål), konsoliderade direktiv, utdrag ur fördragen, meddelanden, statsstödsmaterial samt material om CCCTB och Home State Taxation.

Revision – En praktisk beskrivning. FAR Förlag, 2 upplagan, 2006, 171 s.

Boken syftar till att ge praktisk vägledning genom att på ett överskådligt sätt redogöra för vad revision är och hur revisorer arbetar. De regler som styr revisionen och revisorns arbete beskrivs här på ett utförligt sätt. Boken avslutas med övningsexempel och diskussionsfrågor.

The Swedish Companies Act 2005 – in translation. Norstedts Juridik, 2006, 301 s.

Den nya aktiebolagslagen, som trädde i kraft den 1 januari 2006, har i denna bok utkommit i engelsk översättning. Aktiebolagslagen är översatt av Translegal AB och utgör ett särtryck från lösbladsverket Swedish Commercial Legislation.

Ulrika Gustafsson Myslinski

Jur. kand. Ulrika Gustafsson Myslinski är doktorand i skatterätt vid Handelshögskolan i Stockholm.