I denna avdelning anmäls till Skattenytt insänd litteratur. Material kan skickas till Skattenytts redaktion under adress Skattenytt, professor Bertil Wiman, Handelshögskolan i Stockholm, Box 6501, 113 83 Stockholm.

Lundén, Björn, Redovisning i bostadsrättsföreningar. Björn Lundén Information AB, 2006, 263 s.

Redovisning i bostadsrätt är en praktisk handbok för dem som sköter redovisningen eller är revisor i en bostadsrättsförening. I boken behandlas både den löpande redovisningen och hur man upprättar en årsredovisning. Vidare innehåller boken bl.a. ett stort antal exempel på hur olika affärshändelser skall konteras.

Lennander, Gertrud, Kredit och säkerhet. Iustus Förlag, 9 upplagan, 2006, 108 s.

I denna lärobok ges inledningsvis en översikt över den svenska kreditmarknaden. Därefter behandlas kreditavtalet. Huvuddelen av boken ägans åt olika frågor rörande borgen samt kreditgivarens och kredittagarens inbördes rättigheter och skyldigheter avseende pantsäkerhet i lös egendom. I denna upplaga har hänsyn tagits till ny lagstiftning, rättspraxis, litteratur och till utvecklingen på kreditmarknaden och inom formulärrätten de senaste åren.

International Bureau of Fiscal Documentation (IBFD), Latin American Tax Handbook 2006. IBFD, 2006, 270 s.

Denna praktiska handbok på engelska innehåller lättillgängliga beskrivningar av skattesystemen i 17 sydamerikanska länder och jurisdiktioner. I boken beskrivs skatteregler för juridiska och fysiska personer samt regler om socialförsäkringsavgifter. Boken kommer årligen att komma ut i en ny upplaga.

Gjems-Onstad, Ole & Kildal, Tor S., Skatterett – spørsmål og svar. Gylendal Norsk Forlag, 6 upplagan, 2006, 370 s.

I denna norska bok återfinns ett stort antal praktiska och verklighetsnära övningsuppgifter och exempel inom de flesta skatterättsliga områdena. Förslag till lösningar redovisas också i boken. Lösningarna är baserade på rättsläget efter den omfattande skattereform som genomfördes i Norge åren 2004-2006.

Folkvord, Benn, Skatt ved fusjon og fisjon. Gylendal Norsk Forlag, 2006, 482 s.

Den grundläggande och mest centrala problemställningen i denna bok är huruvida fusioner och fissioner av norska aksjeselskap kan genomföras utan skatterättsliga konsekvenser. Framställningen omfattar bl.a. diskussioner om kraven på skattemässig kontinuitet på både bolags- och aktieägarnivå, om legalitetskravet samt om bolags- och redovisningsrättsliga regler. Boken är baserad på författarens doktorsavhandling.

Aage Skar, Arvid (red.), Norsk skatteavtalerett. Gylendal Norsk Forlag, 2006, 949 s.

Norge har ingått skatteavtal med drygt 80 stater. I denna bok ges en grundlig analys av de viktigaste bestämmelserna i de norska skatteavtalen. De flesta skatteavtalen är baserade på OECD: s Modellavtal om beskattning av inkomst och kapital och analysen tar således sin utgångspunkt i dess regler och tillhörande kommentarer.

Ulrika Gustafsson Myslinski

Jur. kand. Ulrika Gustafsson Myslinski är doktorand i skatterätt vid Handelshögskolan i Stockholm.