I denna avdelning anmäls till Skattenytt insänd litteratur. Material kan skickas till Skattenytts redaktion under adress Skattenytt, professor Bertil Wiman, Handelshögskolan i Stockholm, Box 6501, 113 83 Stockholm.

Påhlsson, Robert, Likhet inför skattelag. Iustus förlag, 1 upplagan, 2007, 247 sid.

I denna bok berättas om likhetsprincipens betydelse på tre nivåer i skatterätten. Inledningsvis analyseras vilka krav likhetsprincipen ställer på svensk skattelagstiftning. Därefter studerar författaren hur EG-domstolen och Regeringsrätten i praktisk tillämpning fastställer vilka fall som är så jämförbara att de ska behandlas lika. De områden som undersöks är fri rörlighet för arbetskraft, diskrimineringsförbud i dubbelbeskattningsavtal samt skattskyldighet vid utflyttning från Sverige enligt reglerna om s.k. väsentlig anknytning. Därutöver redogörs för skatteverkets instrument för att skapa likhet inför lagen samt en diskussion om dess praxis och uttalanden.

Larsson, Håkan & Samuelsson, Lars, Den nya byggmomsen. Tholin & Larsson, 2007, 108 sid.

Boken redogör för de nya regler om omvänd skattskyldighet som gäller i byggbranschen sedan 1 juli 2007. Efter en genomgång av bestämmelserna, vilka tjänster som omfattas och vilka säljare och köpare som berörs redovisas skatteverkets ställningstaganden i frågan.

FAR SRS, Redovisning – En genomgång av resultat- och balansräkningarna. FAR SRS Förlag, 2007, 156 sid.

Boken redogör för innehållet i posterna i resultat- och balansräkningarna. Den innehåller dessutom en sammanställning av var du hittar den goda redovisningsseden. Boken är en utvecklad och utökad version av en artikelserie i Nytt från Revisorn.

FAR SRS, FAR SRS Regelsamlingar 2007/2008 – Tre delar (Bank & Försäkring + Börs + Värdepapper). FAR SRS Förlag, 2007, 4612 sid.

Samlingen som utkommer årligen redogör för nyheter och ändringar på revisionsområdet vad gäller bank och försäkring, börs samt värdepapper.

”Bank & Försäkring” är ett samlingsverk för bank- och försäkringsområdet. Den innehåller såväl lagregleringen som Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd.

”Börs” är ett samlingsverk med regler för börsbolag och deras rådgivare. Den innehåller de nya lagreglerna som träder i kraft till följd av MiFID och de nya lagreglerna om flaggning. Boken innehåller även föreskrifterna från Finansinspektionen och den samlade självregleringen på börsområdet.

”Värdepapper” är ett samlingsverk för värdepappersområdet. Den innehåller de nya lagreglerna som träder i kraft till följd av MiFID. Boken innehåller även Finansinspektionens föreskrifter samt självregleringen från Svenska Fondhandlareföreningen, Swedsec och Fondbolagens Förening.

SKV, Handledning för mervärdesskatteförfarandet 2007. Skatteverket, 6 upplagan, 2007, 580 sid.

I denna bok behandlas bestämmelser enligt mervärdesskattelagen och skattebetalningslagen som rör momsförfarandet, registrering, deklaration, utredning, beskattningsbeslut, betalning och återbetalning av moms m.m. Här refereras bl.a. vissa domar som meddelats av EG-domstolen samt återges många av de skrivelser som sänts ut från Riksskatteverket (nuvarande Skatteverket) till skattemyndigheterna.

Källqvist, Jan & Köhlmark, Anders, Internationella skattehandboken. Norstedts Juridik, 6 upplagan, 2007, 412 sid.

Internationella skattehandboken är en handbok i internationell skatterätt. Denna upplaga är omarbetad med hänsyn till ny lagstiftning och praxis såväl i Sverige som inom EU. Ändringarna gäller bland annat rättsutvecklingen i Sverige vad gäller reglerna om skattefrihet för utdelning och kapitalvinster på näringsbetingade aktier samt CFC-reglerna. Vidare behandlas den senaste utvecklingen på EG-rättens område. Slutligen behandlas de nya svenska reglerna om dokumentationskrav vad gäller internprissättning i internationellt verksamma koncerner. Boken innehåller också en översättning av den senaste lydelsen av OECDs modellavtal samt en redogörelse för internationella aspekter av personbeskattningsområdet, t.ex. vid arbete utomlands.

Rabe, Gunnar, Skattelagstiftning 07:2 – Lagar och andra författningar som de lyder den 1 juli 2007. Norstedts Juridik, 2007, 964 sid.

Förutom gällande skattelagstiftning innehåller boken även äldre lagtext avseende direkt skatt. Det betyder att lagtexten för både 2008 och 2009 års taxering finns med. I anslutning till respektive lag finns hänvisningar till propositioner och utskottsbetänkanden för samtliga lagändringar sedan år 1975. Vidare finns särskilda innehållsförteckningar till inkomstskattelagen och skattebetalningslagen och ett sökordsregister för hela boken, kompletterat av ett lagregister. Ett tabellavsnitt med de vanligen efterfrågade sifferuppgifterna ingår. I lagtextsamlingen ingår även lagar med EU-anknytning som fusionsdirektivet, moder/dotterbolagsdirektivet, ränte/royaltydirektivet och sparandedirektivet samt utdrag ur EG-fördraget och också uppförandekoden för företagsbeskattning.

David Lossmann är assistent vid Centrum för Skatterätt, Handelshögskolan i Stockholm.