I denna avdelning anmäls till Skattenytt insänd litteratur. Material kan skickas till Skattenytts redaktion under adress Skattenytt, professor Bertil Wiman, Handelshögskolan i Stockholm, Box 6501, 113 83 Stockholm.

Almgren, Karin & Leidhammar, Börje, Skattetillägg och skattebrott. Norstedts Juridik, 2006, 242 s.

Sanktionssystemet inom skatterätten syftar till att skattskyldiga skall medverka i skatteförfarandet för att korrekt beskattning skall uppnås. I denna bok ges en utförlig beskrivning av innehållet i reglerna om skattetillägg och förseningsavgift enligt taxeringslagen och skattebetalningslagen samt skattebrott enligt skattebrottslagen. Bland annat behandlas rekvisitet oriktig uppgift, befrielsegrunder, de olika brottstyperna och frivillig rättelse. Boken riktar sig till praktiskt verksamma jurister och andra som kommer i kontakt med skatteprocessuella frågor. Boken kan också med fördel användas för undervisningsändamål.

Forsberg, Anna; Fyhr, Karin; Norrman, Thomas & Sjödén, Lena, Skattenyheter 2007. Björn Lundén Information, 12 upplagan, 2006, 160 s.

I boken behandlar författarna de nya skatteregler som börjar gälla vid årsskiftet 2006/2007. Det svenska regeringsskiftet innebär många förändrade och nya skatteregler. Man kan också läsa om de viktigaste reglerna och nyheterna inför deklarationen taxeringsåret 2007. I boken ges många praktiska råd och tips om hur man kan utnyttja de nya reglerna på bästa sätt, både för sin egen del och för företaget.

Fyhr, Karin; Lundén, Björn & Svensson, Ulf, Avdrag 2007 – Uppslagsbok för företag och privatpersoner. Björn Lundén Information, 11 upplagan, 2006, 301 s.

Det här är en praktisk uppslagsbok om avdrag för företag och privatpersoner. Boken är indelad med utgångspunkt i de tre inkomstslagen; näringsverksamhet, tjänst och kapital. I boken återfinns information om vad som är avdragsgillt och om det finns några beloppsbegränsningar. Boken är ett lexikon där olika utgifter förklaras och kommenteras i form av ett stort antal hänvisningsord i bokstavsordning.

Lundén, Björn & Svensson, Ulf, Starta & driva företag. Björn Lundén Information, 14 upplagan, 2007, 280 s.

Den här praktiska handboken är lämplig för personer som driver eller avser att starta en egen näringsverksamhet. Flera olika företagsformer behandlas och vad som skiljer dessa åt. Boken behandlar bland annat redovisningsfrågor samt skatterättsliga och arbetsrättsliga aspekter av företagande.

Olsson, Stefan, Författningsprövning i skatterätten – en studie kring svensk och tysk konstitutionell praxis påverkan på skatterätten. Iustus förlag, 2006, 246 s.

Konstitutionell praxis har oftast haft begränsat inflytande på den svenska skatterätten. Det finns få regler i regeringsformen som påverkar utformningen av skattesystemet. Motsatt förhållande råder i tysk rätt. De konstitutionella grundrättigheterna har stort inflytande över de materiella rättsområdena. Vidare härleds skatteförmågeprincipen ur grundlagen. I studien undersöks och jämförs i vilken utsträckning konstitutionell rätt och rättspraxis påverkar skatterätten i Sverige och Tyskland. Dessutom studeras vilken betydelse skatteförmågeprincipen har för respektive land.

Ulrika Gustafsson Myslinski

Jur. kand. Ulrika Gustafsson Myslinski är doktorand i skatterätt vid Handelshögskolan i Stockholm.