Norsk trygdeavgift

RÅ 2006 ref. 55. K hade inkomst i form av norsk pension. I Norge betalde han folketrygdavgift med tre procent av pensionsbeloppet. Enligt då gällande bestämmelse i 46 § 2 mom. första st. 3 kommunalskattelagen erhölls avdrag för obligatoriska socialförsäkringsavgifter under vissa förutsättningar. Regeringsrätten tolkade bestämmelsen så att avgiften skulle vara knuten till en under beskattningsåret uppburen inkomst på grund av då utfört arbete.

Bestämmelsen är så speciell att jag inte kan ge någon särskild kommentar till rättsfallet.

Arvode till likvidator

RÅ 2006 ref. 44 (fhb). Ett aktiebolag i likvidation begärde förhandsbesked om avdrag för arvodet till likvidatorn. Skatterättsnämnden, vars förhandsbesked fastställdes av Regeringsrätten, ansåg att avdragsrätt förelåg. Skatteverket hade ansett att avdragsrätt inte förelåg för den del av arvodet som avsåg arbetet med skifte av tillgångar, slutredovisning och upplösning av aktiebolaget. Skatterättsnämnden ansåg däremot att avdragsrätt förelåg enligt den allmänna kostnadsregeln i 16 kap. 1 § IL, särskilt tolkad mot bakgrund av de särskilda avdragsregler som finns i 16 kap. 7 och 8 §§ IL.

Rättsfallet kan ses som en fortsatt utveckling/förtydligande av normen att alla kostnader i ett aktiebolags verksamhet är avdragsgilla. De särskilda stadgandena i 16 kap. 7 och 8 §§ IL är en del av denna utveckling. Reglerna innebär att kostnader för bolagets förvaltning, omorganisation etc. är avdragsgilla. Vilka utgifter är då inte avdragsgilla i ett aktiebolag Förenklat är det kanske endast i följande fall. Det första fallet är vissa fall utgifterna skall aktiveras, exempelvis som en del av anskaffningsutgifterna för dotterbolagsaktier. I ett sådant fall blir utgiften normalt aldrig avdragsgill eftersom inte ens vid avyttringen av aktierna, såsom näringsbetingade andelar, påverkas den beskattningsbara inkomsten. Det andra fallet är vissa betalningar av anställdas/aktieägares egna utgifter. För anställda torde dock avdragsrätt alltid föreligga såsom för lönekostnad med motsvarande beskattning av den anställde. Betalningar av aktieägares egna utgifter är däremot icke avdragsgill förtäckt utdelning. Kategoriseringen är klar när det rör sig om aktieägares personliga levnadskostnader, men kan finnas gränsdragningsfall mellan vad som är aktieägarens och aktiebolagets egna utgifter exempelvis avseende externa bidrag.

Peter Melz