I denna avdelning anmäls till Skattenytt insänd litteratur. Material kan skickas till Skattenytts redaktion under adress Skattenytt, professor Bertil Wiman, Centrum för Skatterätt, Box 512, 751 20 Uppsala.

Dourado, Ana Paula & da Palma Borges, Ricardo (red.), The Acte Clair in EC Direct Tax Law. IBFD, 2008, 516 sidor.

I denna bok behandlas en rättslig aspekt av de förutsebarhetsproblem som uppstår i samspelet mellan EG-rätten och nationell lagstiftning, nämligen tillämpningen av EG-domstolens s.k. CILFIT-doktrin om acte clair på området direkt beskattning. I bokens allmänna del undersöker författarna frågan i vilken utsträckning EG-domstolens rättspraxis avseende direkta skatter passar ihop med doktrinen om acte clair. Därefter följer en genomgång av hur kravet på acte clair upprätthålls av de nationella domstolarna i ett antal utvalda länder – däribland Sverige.

Ewalds, Nina, Internationell beskattning av pensionsförsäkringar. Det svenska skattesystemet i gränsöverskridande situationer. Norstedts juridik, 2008, 424 sidor.

Hur fungerar det svenska systemet för beskattning av pensionsförsäkringar i ett internationellt sammanhang? I vilken mån utgör systemet hinder för den fria rörligheten inom EU? För att svara på dessa frågor granskas i denna doktors-avhandling systemet för beskattning av privata pensionsförsäkringar och tjänstepensionsförsäkringar i ett antal konkreta gränsöverskridande situationer mellan Sverige och Finland. Ett centralt problem är att olika stater ställer olika villkor för att en försäkring skatterättsligt ska räknas som en pensionsförsäkring. Det kan till exempel innebära att premierna för en utländsk pensionsförsäkring inte är avdragsgilla eller undantagna från skatteplikt i Sverige då försäkringen inte uppfyller de svenska villkoren. Författaren diskuterar också olika möjligheter att skapa en bättre fungerande inre pensionsförsäkringsmarknad inom EU.

Smit, Daniël S. & Kiekebeld, Ben J., EC Free Movement of Capital, Income Tax & Third Countries. Kluwer Law, 2008, 224 sidor.

Denna bok, som ingår i en serie från Foundation of European Fiscal Studies, är inriktad mot förhållandet mellan EG-fördragets bestämmelser om fria kapitalrörelser och nationell lagstiftning om inkomstskatt. Författarna undersöker därvid några av de mest kritiska frågorna, och även hur nationell lagstiftning i praktiken kan utformas för att uppfylla de EG-rättsliga kraven.

Stokholm, Jeppe, EU Skatteret. Forlaget Thomson, 2008, 626 sidor.

I boken analyserar författaren EG-rättens diskriminerings- och restriktionsförbud på den direkta beskattningens område. Utgångspunkten är konflikten – och samspelet – mellan å ena sidan EG-fördragets upprättande av den inre marknaden med fri rörlighet för varor, personer, tjänster och kapital, och å andra sidan medlemsstaternas nationella självbestämmande när det gäller direkta skatter. Författaren undersöker de kriterier som skall iakttas vid en bedömning av om en nationell skattebestämmelse strider mot en grundläggande frihet i EG-fördraget. En genomgång görs därvid av artiklarna om fri rörlighet och förbud mot diskriminering. Slutligen analyseras de olika undantagsgrunder som stadgas i EG-fördraget eller som annars har godtagits av EG-domstolen. Boken utgör Jeppe Stokholms doktorsavhandling.

Svensson, Ulf, Representation – Skatteregler för företag och anställda. Björn Lundén Information, 5 upplagan, 2008, 251 sidor.

Ny upplaga av denna bok som behandlar skatterättsliga frågor vid representation. Såväl direkt som indirekt skatt omfattas av boken.

Tivéus, Ulf, Skatt på kapital. Norstedts juridik, 12 upplagan, 2008, 311 sidor.

Denna bok är avsedd som en handbok för beskattning av aktier, optioner, terminer och alla andra delägarrätter, olika slag av fordringsrätter och andelar i handelsbolag, liksom för beskattning av bostadsrätter, villor och andra fastigheter. Den nya upplagan är uppdaterad med rättspraxis och lagstiftning till och med utgången av år 2007. De nya bestämmelserna för aktiva delägare i fåmansföretag behandlas t.ex. ingående med många exempel, liksom de nya reglerna om särskilt kvalificerade andelar vid andelsbyten och partiella fissioner.

Jur. kand. Martin Berglund är doktorand i finansrätt vid Juridiska institutionen, Uppsala universitet.