I denna avdelning anmäls till Skattenytt insänd litteratur. Material kan skickas till Skattenytts redaktion under adress Skattenytt, professor Bertil Wiman, Centrum för Skatterätt, Box 512, 751 20 Uppsala.

Broberg, Anette, Nya redovisningsregler för aktiebolag. Björn Lundén Information, 2 upplagan, 2008, 185 sidor.

I boken beskrivs de förenklade redovisningsregler som får tillämpas för första gången på räkenskapsår som avslutas den 31 december 2008. Fokus ligger på de viktigaste förändringarna i regelsystemet, t.ex. förenklade avskrivningsregler.

Broberg, Anette & Stuart Bouvin, Cecilia, Bokföring & förenklat årsbokslut – enskild firma. Björn Lundén Information, 2 upplagan, 381 sidor.

Detta är en praktisk handbok om hur enskilda näringsidkare löpande skall bokföra sina affärshändelser och hur ett förenklat årsbokslut upprättas. Boken innehåller många exempel på kontering i bokföringen och värdering av olika bokslutsposter.

Carlsson, Pål, Soloföretag. Björn Lundén Information, 2008, 135 sidor.

Boken är avsedd att vara en översiktlig, praktisk handbok om skatterättsliga och ekonomiska frågor som uppstår i enmansföretag.

Dam, Henrik m.fl., Skatteret – Almen del. Magnus Informatik, 9 upplagan, 2008, 792 sidor.

I denna bok ges en introduktion till och översikt över det danska skattesystemets centrala delar, dvs. de grundläggande reglerna för individ- och företagsbeskattning.

Dam, Henrik m.fl., Skatteret – Speciel del. Magnus Informatik, 8 upplagan, 2008, 676 sidor.

I boken lyfts ett antal specifika delar av det danska skattesystemet fram och behandlas i detalj, bl.a. reglerna för skatterättsligt hemvist och regelsystemet för undanröjande av internationell dubbelbeskattning.

Lang, Michael m.fl. (red.), Introduction to European Tax Law: Direct Taxation. Spiramus, 2008, 186 sidor.

Denna bok är avsedd som en introduktion till EG-rättens inverkan på den direkta beskattningens område.

Sacchetto, Claudio & Barassi, Marco (red.), Introduction to Comparative Tax Law. Rubbettino Università, 2008, 165 sidor.

Boken baseras på de rapporter som presenterades under ett seminarium vid universitetet i Bergamo den 4 maj 2007. Seminariet behandlade komparativ skatterätt och dess metod.

Vanhaute, Patrick A.A., Belgium in International Tax Planning. IBFD, 2 upplagan, 2008, 462 sidor.

Till följd av ändringar i den belgiska lagstiftningen har landet blivit alltmer intressant för internationell skatteplanering. I den andra upplagan av denna bok behandlas på ett systematiskt sätt olika möjligheter för skatteplanering som finns i Belgien. I centrum står den senaste utvecklingen på området.

Jur. kand. Martin Berglund är doktorand i finansrätt vid Juridiska institutionen, Uppsala universitet.