Lagen (1997:323) om statlig förmögenhetsskatt, SFL, upphörde att gälla vid utgången av 2007. Regeringsrätten har under år 2007 avgjort några mål som avser tidigare beskattningsår. Målen kommenteras kortfattat i detta avsnitt.

Kapitalförsäkring som pant för direktpensionsutfästelse

RÅ 2007 not. 49 (kommenteras också av Daniel Starberg) är en uppföljare till RÅ 2004 ref. 137 och det avvisade förhandsbeskedet RÅ 2004 not. 222. Båda dessa fall har kommenterats i SN 2005 s. 351 ff. Frågan i 2004 års mål var hur man vid förmögenhetsbeskattningen skulle behandla kapitalförsäkringar som ett fåmansbolag tecknat och pantsatt som säkerhet för pensionsutfästelser till anställda delägare i bolaget. I RÅ 2004 ref. 137 gällde det delägare utan bestämmande inflytande i bolaget. RR framhöll att kapitalförsäkringarna utgjorde del i en sammanhållen pensionslösning för delägarna och att försäkringarna inte skulle räknas med vid värderingen av aktierna i bolaget. I RÅ 2004 not. 222 gällde det delägare med bestämmande inflytande, men eftersom förhandsbeskedet avvisades klargjordes inte om samma bedömning skulle göras i ett sådant fall.

Det nu aktuella förhandsbeskedet gällde, liksom 2004 års notismål, pensionsutfästelse till delägare med bestämmande inflytande i bolaget som säkerställts med av bolaget ägd kapitalförsäkring, som pantsatts till delägaren. I ansökan lämnades som förutsättning att de framtida utbetalningarna till delägaren skulle betraktas som pension. Vid sådana förhållanden ansåg Skatterättsnämnden att värdet på kapitalförsäkringen inte skulle räknas med vid värderingen av delägarens aktier i bolaget.

RR, som uppfattade den lämnade förutsättningen om framtida utbetalningar som att det inte fanns anledning att anta annat än att avdragsrätt som för utbetalad pension skulle komma att föreligga, gjorde samma bedömning som Skatterättsnämnden och fastställde förhandsbeskedet.

Irländsk livförsäkring

I RÅ 2007 not. 118 gällde frågan om en irländsk livförsäkring skulle behandlas som en sådan fondförsäkring som avses i 58 kap. 15 § IL och som uppfyller villkoren för att vara en pensionsförsäkring. Försäkringen tillhandahölls i Sverige i enlighet med reglerna om gränsöverskridande verksamhet i lagen (1998:293) om utländska försäkringsgivares och tjänstepensionsinstituts verksamhet i Sverige. Till skillnad mot Skatterättsnämnden ansåg RR att försäkringen inte skulle behandlas som en sådan fondförsäkring som avses i 58 kap. 15 § IL. Även om målet inte gällde förmögenhetsskatten var en konsekvens av RR:s bedömning att försäkringen utgjorde skattepliktig tillgång enligt 3 § första stycket 8, jämförd med 3 § fjärde stycket 2 SFL. Målet kommenteras utförligare av Starberg.

Avdrag för skuld

RÅ 2007 not. 124 gällde en utredningsfråga. Den skattskyldige ansågs berättigad till avdrag för en skuld vid beräkningen av den skattepliktiga förmögenheten.

Christer Silfverberg