1 Tjänsteställe för anställda vid kärnkraftverk

I RÅ 2007 ref. 72 var fråga om ersättningar som ett bolag i strålskyddsbranschen betalat ut till anställda, och som av bolaget betecknats som rese- och trakta mentsersättningar, rätteligen skulle anses som lön och därmed ingå i under laget för arbetsgivaravgifter. Bolagets verksamhet, att tillhandahålla personal för årlig genomgång av kärnkraftverk, ansågs bedriven enligt vad som gäller för byggnads- och anläggningsbranschen. Strålskyddsarbetarnas uppdrag var tidsbegränsade, och bolagets personal kunde under en säsong ha uppdrag vid flera olika kraftverk.

Enligt huvudregeln i 12 kap. 8 § inkomstskattelagen är tjänstestället den plats där den skattskyldige utför huvuddelen av sitt arbete. Utförs detta under förflyttning eller på arbetsplatser som hela tiden växlar, anses i regel den plats som tjänsteställe där den skattskyldige hämtar och lämnar arbetsmaterial eller förbereder och avslutar sina arbetsuppgifter (alternativregeln). Om arbetet pågår en begränsad tid på varje plats enligt vad som gäller för vissa arbeten inom byggnads- och anläggningsbranschen och liknande branscher, anses bostaden som tjänsteställe.

Bestämmelsen om tjänsteställe för byggnads- och anläggningsbranschen är enligt Regeringsrättens mening en undantagsregel för situationer då tjänsteställe inte kan fastställas enligt någon av de tidigare bestämmelserna.

Enligt Regeringsrätten bör regeln därför tillämpas när en anställd inom en och samma anställning utför arbete på flera platser och det, sett över en längre tid, är svårt att avgöra var han har sitt tjänsteställe. I sådana fall bör bostaden anses som tjänsteställe. Om den anställde i allt väsentligt har en och samma arbetsplats, bör däremot denna arbetsplats anses som tjänsteställe, även om arbetet för kortare perioder bedrivits på andra platser.

För visstidsanställda eller projektanställda bestäms tjänstestället med hänsyn till förhållandena vid den anställningen. Om arbetet under hela anställningstiden i allt väsentligt utförs på en och samma arbetsplats, blir denna att anse som tjänsteställe. Växlar däremot arbetsplatserna, bör även i dessa fall bostaden anses som tjänsteställe.

Regeringsrätten gick således på Skatteverkets i Regeringsrätten framförda upp fattning att tillsvidareanställda strålskyddsarbetare har bostaden som tjänsteställe medan strålskyddsarbetare som varit projektanställda och huvudsakligen arbetat på ett kraftverk, haft detta som tjänsteställe.

Birgitta von Eule