B Direktiv

B2 Direktivet om indirekt skatt på kapitalanskaffning

Direktet 69/335/EEG om indirekt skatt på kapitalanskaffning har ringa betydelse i Sverige eftersom vi sedan länge avskaffat stämpelskatten på aktier. Under år 2007 har fem sådana mål avseende andra medlemsstater avgjorts av domstolen och de anmäls här kortfattat.

C-466/03 Reiss gällde en tysk lagstiftning i vilken det föreskrevs att notarius publicus skulle ta ut en avgift vid attestering av överföring av andelar i bolag med begränsat ansvar för delägarna. Den avgiften klassificerades som ”skatter och avgifter som liknar skatt på kapitaltillskott” i artikel 10 c och stred således mot direktivet.

I C-178/05 Kommissionen mot Grekland underkändes en lagstiftning som beskattade flytt av bolags säte i vissa fall. Grekland hade vidare begärt att domens rättsverkningar skulle begränsas i tiden, men domstolen frångick inte huvudregeln att återbetalning av felaktigt uttagen skatt i princip alltid skall ske.

Även C-251/06 AUER rörde flyttning av bolags säte. Domstolen tolkade begreppet kapitaltillskott i artikel 4.1 g och godtog inte en österrikisk lagstiftning.

Också C-366/05 Optimus rörde skatt på kapitaltillskott. Portugal försökte återinföra en stämpelskatt på ökningar av bolagskapital och nekades detta.

I C-240/06 Fortum Project Finance tilläts en finsk skatt på överlåtelse av värdepapper som tillskott till en kapitalassociation vilken lämnar sina egna nyemitterade aktier som vederlag för denna överlåtelse.

Gunnar Rabe