D Europakonventionen

Strider advokats skyldighet att lämna uppgifter mot Europakonventionen?

I artikel 6 i direktiv 91/308/EEG, om åtgärder för att förhindra att det finansiella systemet används för penningtvätt, finns regler om att personer som omfattas av direktivet skall lämna uppgifter till och i övrigt samarbeta med myndigheter som har ansvar för att bekämpa penningtvätt. I artikel 2 a. 5 och artikel 6.3 regleras inskränkningar i nyss nämnda skyldigheter på så sätt att artikel 2 a. 5 fastställer vilka personer och åtgärder som omfattas av direktivet, samt i artikel 6.3 regleras undantag från nyss nämnda skyldigheter i fall då en bedömning av klientens rättsliga situation ska göras eller då klienten företräds eller försvaras angående ett rättsligt förfarande m. m.

Frågan som uppkommit i C-305/05 är om, med beaktande av ovan nämnda inskränkningar, en advokats skyldighet att lämna uppgifter och att samverka med myndigheter som har ansvar för att bekämpa penningtvätt strider mot kravet på en rättvis rättegång enligt artikel 6 Europakonventionen. Det kan kort konstateras att inte endast Europadomstolen har att döma enligt Europakonventionen. Europakonventionen utgör en grundläggande rättighet som Europeiska unionen skall respektera som en allmän princip enligt artikel 6.2 EU. Därför har även EG-domstolen att tillämpa Europakonventionen.

Domstolen formulerade den fråga som skall besvaras på följande sätt.

Mot denna bakgrund skall domstolen pröva huruvida skyldigheten för en advokat som handlar inom ramen för sin yrkesverksamhet att samarbeta med de myndigheter som har ansvar för att bekämpa penningtvätt i den mening som avses i artikel 6.1 i direktiv 91/308, och självmant lämna dessa myndigheter uppgifter om alla förhållanden som kan tyda på penningtvätt, med hänsyn till de inskränkningar i denna skyldighet som görs i artiklarna 2 a. 5 och 6.3 i direktivet, strider mot rätten till en rättvis rättegång såsom denna garanteras genom artikel 6 i Europakonventionen och artikel 6.2 EU.

Domstolen uttalar bl. a. följande.

Om en advokat var skyldig, inom ramen för ett rättsligt förfarande eller förberedelserna inför ett sådant, att samarbeta med de offentliga myndigheterna genom att lämna över information till dem som advokaten erhållit vid juridisk rådgivning i samband med ett sådant förfarande, skulle vederbörande inte kunna utföra sitt uppdrag som rådgivare, försvarare och ombud för sin klient på ett adekvat sätt. Det skulle medföra att klienten nekades sina rättigheter enligt artikel 6 i Europakonventionen.

Vad gäller direktiv 91/308 framgår det, såsom domstolen erinrat om i punkt 22 ovan i förevarande dom, av artikel 2 a. 5 i direktivet att advokater endast omfattas av skyldigheten att lämna uppgifter och att samarbeta i den mån de för klientens räkning hjälper till vid planering eller genomförande av vissa typer av transaktioner som huvudsakligen är av finansiell karaktär eller avser fast egendom och som anges i artikel 2 a.5 a, eller när de handlar i en klients namn och för dennes räkning vid finansiella transaktioner eller transaktioner med fast egendom. I allmänhet är sådana uppdrag av den arten att de saknar koppling till ett rättsligt förfarande, och de faller följaktligen utanför tillämpningsområdet för rätten till en rättvis rättegång.

Så snart en advokat som hjälpt till vid en sådan transaktion som avses i artikel 2 a. 5 i direktiv 91/308 anlitas för att försvara eller företräda klienten i ett rättsligt förfarande eller för rådgivning beträffande inledande eller undvikande av ett rättsligt förfarande, är denne enligt artikel 6.3 andra stycket i direktivet undantagen från skyldigheterna enligt artikel 6.1, och i det avseendet saknar det betydelse om informationen har erhållits före, under eller efter detta för-farande. Ett sådant undantag säkerställer klientens rätt till en rättvis rättegång.

Eftersom kraven som följer av rätten till en rättvis rättegång per definition förutsätter en koppling till ett rättsligt förfarande, och med hänsyn till att artikel 6.3 andra stycket i direktiv 91/308 innehåller ett undantag för advokater från skyldigheten att lämna uppgifter och att samarbeta enligt artikel 6.1 i direktivet när deras verksamhet har en sådan koppling, upprätthålls dessa krav.

Mot bakgrund av de inskränkningar som följer av artikel 2 a. 5 och artikel 6.3 så anses inte en advokats uppgifts- och samarbetsskyldighet enligt artikel 6 direktiv 91/308/EEG strida mot kravet på en rättvis rättegång enligt artikel 6 i Europakonventionen.

Börje Leidhammar