I denna avdelning anmäls till Skattenytt insänd litteratur. Material kan skickas till Skattenytts redaktion under adress Skattenytt, professor Bertil Wiman, Centrum för Skatterätt, Box 512, 751 20 Uppsala.

Bakker, Anuschka & Obuoforibo, Belema, Transfer Pricing and Customs Valuation. IBFD, 2009, 662 sidor.

Både vid internprissättning och vid tullvärdering finns standarder för att bestämma internationella transaktioners armlängdspris. WTO:s konvention för tullvärdering och OECD:s riktlinjer för internprissättning skiljer sig emellertid från varandra. I boken undersöks och diskuteras förhållandet mellan dessa regelverk.

Broberg, Anette & Svensson, Ulf, Byte av företagsform – skatt och redovisning. Björn Lundén Information, 8 upplagan, 2009, 244 sidor.

I denna bok ges en praktiskt inriktad genomgång av de skatterättsliga regler som gäller vid företagsombildning.

Heinestam, Bengt, Fusioner & fissioner. Praktisk handbok för aktiebolag. Björn Lundén Information, 7 upplagan, 2009, 283 sidor.

Boken ger en översikt av de regler som gäller vid genomförandet av fusioner och fissioner.

Helminen, Marjaana, EU Tax Law. Direct Taxation. IBFD, 2009, 406 sidor.

Här behandlas den EG-rätt som är av betydelse för direkt beskattning. Boken är upplagd enligt följande. Först ges en översikt av EG-rättens grundläggande principer och begrepp och de relevanta artiklarna i EG-fördraget, vilka sedan analyseras i ljuset av den del av EG-domstolens praxis som har avsett direkta skatter. Vidare diskuteras de EG-direktiv som gäller på området, liksom rekommendationer och annan ”soft law”. Vissa specifika frågor tillägnas egna kapitel, exempelvis den skattemässiga behandlingen av de olika EG-rättsliga företagsformerna och bolagsbeskattningens framtid.

Miller, Angharad & Oats, Lynne, Principles of International Taxation. Tottel Publishing, 2 upplagan, 2009, 507 sidor.

Detta är en lärobok i internationell skatterätt, som med utgångspunkt i det brittiska rättssystemet redogör för de principer som gäller på området. Ämnen som behandlas är bl.a. internationell dubbelbeskattning, internprissättning, skatteparadis, internationella organisationer på skatteområdet, tolkning av skatteavtal och e-handel.

IBFD, EU VAT Compass 2009/2010. IBFD, 2009, 560 sidor.

Här ges en översikt av EU:s mervärdesskattesystem. Boken innehåller mervärdesskattedirektivet, en översikt av och utdrag ur både EG-domstolens hittillsvarande praxis på området och ännu ej avgjorda rättsfall.

IBFD, IBFD International Tax Glossary. IBFD, 6 upplagan, 2009, 550 sidor.

Ny upplaga av IBFD:s internationella skatteordlista.

Jur. kand. Martin Berglund är doktorand i finansrätt vid Uppsala universitet och knuten till stiftelsen Centrum för Skatterätt.