Den 18 till 20 augusti 2008 höll stiftelsen TOR/Skattenytt sin återkommande forskarkonferens. Denna gång hölls konferensen på den sedan länge etablerade utbildnings- och konferensanläggningen Johannesbergs slott, strax sydost om Uppsala, mitt i det uppländska odlingslandskapet. Deltagarna bestod av i det närmaste samtliga aktiva forskare i skatterätt i Sverige, vilket innebar nästan femtio deltagare.

Detta år var det Uppsala universitets tur att arrangera forskarkonferensen, och jag hade förmånen att få leda planeringen och genomförandet av konferensen. Ämnet för konferensen var kapitalinkomstbeskattning samt moms och finansiella tjänster. Konferensen bestod av förberedda anföranden samt grupp- och plenidiskussioner.

I detta nummer har Skattenytt privilegiet att publicera flertalet av de anföranden som hölls vid konferensen.

Två av anförandena var baserade på bidrag som tidigare publicerats i Skatte-nytt, nämligen professor emeritus Leif Muténs uppsats Kapitalinkomstbeskattning- under 50 år, i Skattenytt 50 år 1951–2000, Uppsala, 2001, s. 28–41, och professor Peter Melz uppsats När föreligger utdelning skatterättsligt?, Skattenytt, 2008, s. 225–236.

Kapitalinkomstbeskattning är onekligen ett ämne i tiden. Både den kraftiga börs-uppgången under de senaste åren och den betydande nedgång som ägt rum under hösten 2008, borde var god grogrund för både ifrågasättande och förändringar av det gällande beskattningssystemet. Det är min förhoppning att några av de frön som sattes på Johannesbergskonferensen, och som i artikelform publiceras i detta nummer, skall bidra till den skatterättsliga diskussionen inom området.

Mattias Dahlberg

Redaktör