I denna avdelning anmäls till Skattenytt insänd litteratur. Material kan skickas till Skattenytts redaktion under adress Skattenytt, professor Bertil Wiman, -Centrum för Skatterätt, Box 512, 751 20 Uppsala.

Forssén, Björn, EG-rättskonformitet mellan vissa begrepp i ML och den nationella svenska inkomstskatterätten. VJS, 2008, 235 sidor.

I boken behandlas särskilt de problem som uppstår på grund av att vissa begrepp i den svenska mervärdesskatterätten är kopplade till inkomstskatterätten samtidigt som mervärdesbeskattningen är EG-harmoniserad. Författaren diskuterar också generellt frågan om förenligheten med EG-rätten av olika regler mervärdesskattelagen.

Holmström, Nancy, Redovisa Rätt 2009. Bonnier Utbildning, 2009, 950 sidor.

Detta är en praktisk uppslagsbok om löpande bokföring, förenklat årsbokslut, årsredovisning och deklaration.

Lodin, Sven-Olof, m.fl., Inkomstskatt – en läro- och handbok i skatterätt. -Studentlitteratur, 12 upplagan, 2009, 790 sidor.

Den tolfte upplagan av denna lärobok i skatterätt är uppdaterad med hänsyn till ny lagstiftning som beslutats senast under hösten 2008. Nya rättsfall har beaktats till och med oktober 2008.

Lundén, Björn & Svensson, Ulf, Handelsbolag – Ekonomi, skatt och deklaration för bolaget och ägaren. Björn Lundén Information, 16 upplagan, 2009, 325 sidor.

I boken behandlas ekonomiska och juridiska (särskilt skatterättsliga) frågor som rör handelsbolag och dess delägare.

Moëll, Christina, Rules of Origin in the Common Commercial and Development Policies of the European Union. Juristförlaget i Lund, 2008, 341 sidor.

Denna bok behandlar de ursprungsregler som har antagits inom ramen för EG:s gemensamma handels- och utvecklingspolitik. Bland annat undersöks -reglernas utformning, tolkning och tillämpning, varvid vissa sektorer av varuhandeln används som exempel. Regelverket studeras mot bakgrund av de olika aktörernas skiftande intressen i reglerna. En jämförelse görs också med USA:s ursprungsregler.

Rabe, Gunnar och Hellenius, Richard, Det svenska skattesystemet. Norstedts Juridik, 22 upplagan, 2009, 550 sidor.

I den nya upplagan av denna bok om det svenska inkomstskattesystemet har kapitlen strukturerats om i syfte att uppnå en mer pedagogisk struktur. Vidare har boken särskilt uppdaterats med hänsyn till den mängd lagändringar som beslutades 2008.

Jur. kand. Martin Berglund är doktorand i finansrätt vid Juridiska institutionen, Uppsala universitet.