I denna avdelning anmäls till Skattenytt insänd litteratur. Material kan skickas till Skattenytts redaktion under adress Skattenytt, professor Bertil Wiman, -Centrum för Skatterätt, Box 512, 751 20 Uppsala.

Antonson, Jan & Salomonsson, Lennart, Motion och friskvård för anställda. Tholin & Larsson, 2009, 64 sidor.

I boken ges en översikt över skattereglerna om arbetsgivarbetald motion och friskvård.

Bakker, Anuschka, Tax and the Environment. IBFD, 2009, 502 sidor.

Denna bok undersöker olika typer av skatteregler som har till syfte att främja miljön. Bokens innehåll omfattar både rena miljöskatter och miljömotiverade incitament i den existerande strukturen av direkt och indirekt beskattning.

Bakker, Anuschka, Transfer Pricing and Business Restructurings. IBFD, 2009, 520 sidor.

Detta är en undersökning av internprissättningsfrågor som aktualiseras vid omstruktureringar. Inledningsvis redogörs för vad som gör att det finns ett behov av att strukturera om affärsverksamheter. Därefter analyseras artikel 9 i OECD:s modellavtal med avseende på dessa situationer. Även vissa moms- och tullproblem behandlas.

Berglund, Mikael, Cross-Border Enforcement of Claims in the EU. Kluwer Law, 2009, 369 sidor.

I boken analyseras de olika EG-rättsliga och folkrättsliga regelverk som möjliggör ömsesidigt erkännande och verkställighet inom EU av sådana utländska exekutionstitlar, domar och beslut som grundar sig på avtalsförpliktelser och skatteskulder.

van Brederode, Robert F, Systems of General Sales Taxation: Theory, Policy and Practice. Kluwer Law, 2009, 400 sidor.

Här behandlas olika typer av allmänna försäljningsskatter. Först ges en inledande redogörelse för olika sätt att strukturera en försäljningsskatt. Därefter redovisas en djupgående analys av ekonomiska aspekter av de olika typerna av skatter. Tekniska möjligheter att rikta skattelättnader till vissa ekonomiska sektorer redovisas slutligen.

Eriksson, Asbjörn, Praktisk beskattningsrätt – Lärobok i inkomstbeskattning. Studentlitteratur, 16 upplagan, 2009, 540 sidor.

Detta är en grundläggande bok i beskattningsrätt med tyngdpunkten lagd på företagsbeskattning och beskattning av kapitalinkomster. Boken är tänkt att vara en introduktion i ämnet. Den nya upplagan har uppdaterats med hänsyn till rättsläget i januari 2009.

Fibbe, Gijs, EC Law Aspects of Hybrid Entities. IBFD, 2009, 444 sidor.

Boken fokuserar på EG-rättsliga möjligheter till ömsesidigt erkännande av juridiska personer i skattehänseende. En fråga som diskuteras är hur de olika alternativ som finns för att tillämpa skatteavtalen på s.k. hybrider förhåller sig till EG-rätten. En skiss över ett EG-direktiv för ömsesidigt (skattemässigt) erkännande av juridiska personer presenteras också.

Grapperhaus, Ferdinand, Taxes through the Ages: A Pictorial History Tax Tales: From the Second Millennium. IBFD, 2009, 240 sidor.

Beskattningens historiska rötter behandlas här. I fokus står det inflytande som beskattning har haft på samhället och den historiska utvecklingen av skatte-rätten.

Kesti, Juhani, IBFD European Tax Handbook 2009. IBFD, 20 upplagan, 2009, 892 sidor.

Här ges en översikt över de europeiska skattesystemen. Framställningsmässigt ligger tonvikten på översiktlighet och jämförelser mellan de olika länderna. Den nya upplagan har ajourförts med hänsyn till gällande rätt den 1 april 2009.

Maisto, Guglielmo (red.), Residence of Companies under Tax Treaties and EC Law. IBFD, 2009, 968 sidor.

Denna bok ger en genomgripande behandling av de rättsliga problem som kringgärdar bolags skatterättsliga hemvist. Vissa utvalda rättssystem från civil law respektive common law analyseras och jämförs. Ett särskilt kapitel tar upp EG-skatterättsliga frågor.

Schenk, Tonny, International Exchange of Information and the Protection of Taxpayers. Kluwer Law, 2009, 344 sidor.

Boken behandlar informationsutbyte i skatteärenden. Perspektivet är den enskildes. Frågor som undersöks är exempelvis om inblandade stater har en skyldighet att skydda sina egna skattskyldigas och uppgiftslämnares intressen vid informationsutbyte, och om en sådan eventuell skyldighet kan uppfyllas inom ramen för de existerande regelverken om informationsutbyte.

Weber, Dennis, European Direct Taxation – Case Law and Regulations. Kluwer Law, 2009, 2 332 sidor.

Denna bok innehåller rättspraxis från EG-domstolen och EG-rättsliga rätts-akter med koppling till direkt beskattning. Rättsfallen har försetts med sammanfattningar och rättsakterna redovisas i sina konsoliderade versioner.

Jur. kand. Martin Berglund är doktorand i finansrätt vid Uppsala universitet och knuten till stiftelsen Centrum för Skatterätt.