Under denna rubrik presenteras ett urval av nyheter som rör OECD:s arbete. Synpunkter på urvalet tas gärna emot (Maria Hilling, IEI, Linköpings universitet, 581 83 Linköping, e-post: maria.hilling@liu.se).

Statistik över ömsesidiga överenskommelser från OECD:s medlemsstater – Hur aktiv är behörig myndighet i Sverige?

Enligt artikel 25.1–2 OECD:s modellavtal kan så kallade ömsesidiga överenskommelser i enskilda fall träffas mellan de båda avtalsslutande staternas behöriga myndigheter. Syftet är att lösa bekräftade eller befarade fall av dubbelbeskattning. Den skattskyldige har möjlighet att vända sig till behörig myndighet, i Sverige Finansdepartementet eller Skatteverkets huvudkontor, som därefter söker lösa frågan. Detta sker vanligen genom förhandlingar mellan de båda staternas behöriga myndigheter. Den skattskyldige är dock inte garanterad någon lösning. Samtliga svenska skatteavtal innehåller någon form av motsvarighet till artikel 25.1–2.

I syfte att bland annat öka transparensen i fråga om ömsesidiga överenskommelser presenterar OECD på sin hemsida årligt sammanställd statistik från medlemsländerna och i slutet av september i år publicerades statistiken för år 2007. Bland uppgifterna finns exempelvis statistik över antalet öppna ärenden, dvs. pågående förfaranden, samt genomsnittlig tidsperiod mellan att ett förfarande initieras och att det slutförs. Statistiken visar att det totala antalet öppna fall ökade med 13 procent från år 2006 till år 2007. Den genomsnittliga tiden för en procedurs genomförande var 19 månader, vilket är en minskning med 14 procent jämfört med år 2006.

När det gäller OECD-stater med flest öppna fall hamnar Sverige på nionde plats med 100 ärenden i slutet av år 2007. Listan toppas av Tyskland med 526 ärenden och därefter följer USA med 500 och Frankrike med 233. När det däremot gäller antalet avslutade ärenden hamnar Sverige på en femte plats med 62 ärenden år 2007. Här toppas listan av USA med 187 avslutade ärenden, Tyskland med 136 och Frankrike med 121. Därefter följer Kanada med 65 avslutade ärenden och Sverige med 62. Detta innebär att Sverige måste anses ha en hög placering i båda avseenden i jämförelse med många av OECD:s medlemsstater. Även om Sverige har många öppna ärenden, så bör det noteras att antalet avslutade ärenden också är stort. Statistiken indikerar därför att vi har en aktiv behörig myndighet i Sverige, vilket är positivt med hänsyn till de skattskyldigas möjlighet till skydd mot dubbelbeskattning.

Ann-Sophie Sallander är doktorand i skatterätt vid Rättsvetenskapliga sektionen, Internationella Handelshögskolan i Jönköping.