Skatteverket gör löpande ställningstaganden i olika skatterättsliga frågor. Syftet med dem är att uppnå en enhetlig och likformig rättstillämpning inom verket. Ställningstagandena uttrycker verkets uppfattning om vad som bör gälla vid tolkningen av en specifik bestämmelse. Internt på Skatteverket kallas de styrsignaler och de anger hur en viss fråga ska hanteras inom verket. Har den skattskyldige eller skattedomstolarna en annan uppfattning i en fråga behöver ställningstagandet givetvis inte följas av dem.

Nedan redovisas en sammanställning av ställningstaganden i frågor rörande främst inkomstbeskattning och mervärdesskatt. Även ställningstaganden i övriga skatteslag m.m. kommer att redovisas, då under rubriken ”Övrigt”. De fullständiga ställningstagandena finns på Skatteverkets hemsida (www.skatteverket.se) under fliken Rättsinformation/Skatteverkets ställningstaganden, där även alla äldre ställningstaganden finns publicerade. De publiceras löpande under året och från 2007 publiceras ställningstagandena löpande i datumordning. Publiceringen på webben sker för att ge allmän kännedom om dem.

Inom parantes nedan anges datum och diarienummer hos Skatteverket för respektive ställningstagande. Samtliga nya ställningstaganden anges, i vissa fall lämnas dock endast uppgift om att en viss fråga behandlats samt dess identifikationsuppgifter.

1 Inkomstskatt

1.1 Näringsverksamhet

När upphör andelar som är kvalificerade på grund av andelsbyte eller partiell fission att vara kvalificerade om de även varit kvalificerade av annan anledning?

Om det till en andel som mottagits vid andelsbyte eller partiell fission hör ett tjänstebelopp för utdelning får avräkning göras för utdelningar som tas upp som inkomst av tjänst enligt begränsningsreglerna i 57 kap. 20 b och 20 c §§ inkomstskattelagen (1999:1229), IL. Sådan avräkning får bara ske om andelen endast är s.k. särskilt kvalificerad.

En andel kan samtidigt vara både särskilt kvalificerad och kvalificerad enligt vanliga regler. Upphör andelen att vara vanligt kvalificerad och bara blir särskilt kvalificerad bör tidigare tjänstebeskattad utdelning få räknas av enligt begränsningsreglerna.

Den särskilda kvalifikationen upphör när taket för tjänstebeloppet för utdelning uppnåtts. Den särskilda kvalifikationen kan således tidigast upphöra samtidigt som den vanliga kvalifikationen. (2009-11-27, dnr 131 832107-09/111)

Beaktande av utbetalda löner i dotterföretag som även ägs indirekt via annat företag

Av ersättning till arbetstagare i ett dotterföretag får endast räknas med vad som motsvarar moderföretagets andel, direkt eller indirekt, i dotterföretaget och som innehas i egenskap av moderföretag. Vid indirekt innehav av andel i dotterföretag ska således även det mellanliggande företaget vara ett dotterföretag. (2009-11-27, dnr 131 817523-09/111)

Kommentar: Ställningstagandet avser hur man beräknar löneunderlag i enlighet med bestämmelserna i 57 kap. 17 § andra stycket IL.

Värdeminskningsavdrag efter fastighetens avyttringstidpunkt

Värdeminskningsavdrag på fastighet ska inte erhållas för tid efter avyttringen av fastigheten. Denna tidpunkt inträffar när köpekontraktet undertecknas. (2009-11-27, dnr 131 805753-09/111)

Fördelning av anskaffningsutgift på byggnad och tomt då byggnaden rivs efter förvärvet

Vid anskaffning av byggnad och tillhörande tomt, då byggnaden rivs efter förvärvet, ska anskaffningsutgiften i sin helhet hänföras till tomtmarken om avsikten varit att inte använda byggnaden. Värdeminsknings- och utrangeringsavdrag för byggnaden kan då inte erhållas. (2009-11-27, dnr 131 860059-09/111)

Allmänt avdrag för konstnärer

Med inte obetydliga intäkter av verksamheten avses genomsnittliga intäkter under vart och ett av de fyra senaste beskattningsåren som uppgår till ett halvt inkomstbasbelopp. Hur intäkterna fördelar sig under denna period saknar således betydelse. Det inkomstbasbelopp som avses är inkomstbasbeloppet för respektive beskattningsår.

Med inte obetydliga intäkter avses, om näringsverksamheten bedrivits under kortare tid än fyra beskattningsår, intäkter under perioden på sammanlagt två inkomstbasbelopp för beskattningsåret. (2009-11-27, dnr 131 805757-09/111)

1.2 Kapital

När upphör andelar som är kvalificerade på grund av andelsbyte eller partiell fission att vara kvalificerade om de även varit kvalificerade av annan anledning?

(Se ovan under 1.1)

Beaktande av utbetalda löner i dotterföretag som även ägs indirekt via annat företag

(Se ovan under 1.1)

Nedsättning av insatsen i ett oäkta bostadsföretag

En nedsättning av insatsen i ett oäkta bostadsföretag ska för medlemmen inte beskattas som utdelning eller kapitalvinst. Det belopp som utbetalas till en medlem ska istället minska anskaffningsutgiften för hans bostadsrätt. Erhållet belopp kommer därmed att höja kapitalvinsten vid en försäljning av bostadsrätten.

Vid en försäljning av bostadsrätten ska föreningen lämna kontrolluppgift och ange en anskaffningsutgift som har reducerats med utbetalt belopp vid nedsättning av insatsen. (2009-12-02, dnr 131 859128-09/111)

2 Mervärdesskatt

Avdragsrätt för ingående skatt på investeringsvaror som används både i verksamheten och för privat bruk

Avdrag för ingående skatt kan inte medges vid förvärv för privat bruk eller för andra rörelsefrämmande ändamål.

En skattskyldig som ska använda en investeringsvara i såväl den verksamhet som medför skattskyldighet som för privat bruk eller för annat rörelsefrämmande ändamål kan dock välja att vid förvärvstidpunkten i sin helhet hänföra en investeringsvara till den verksamhet som medför skattskyldighet. Användning av varan som sker för privat bruk eller för annat rörelsefrämmande ändamål ska då uttagsbeskattas och fullt avdrag kan därför göras för den ingående skatten på förvärvet.

Den skattskyldige har i dessa fall valfrihet att istället hänföra en viss del av investeringsvaran till den ekonomiska verksamheten och därmed enbart delvis göra avdrag vid förvärvet av tillgången. Den privata användningen behöver då inte uttagsbeskattas och vid försäljning av investeringsvaran behöver utgående skatt redovisas enbart på den del som hänförts till verksamheten. Möjlighet finns också att i sin helhet anse att varan är för privat bruk, vilket medför att utgående skatt inte behöver tas ut vid avyttring av investeringsvaran.

Med investeringsvaror ska i detta avseende förstås varor som normalt används över längre tid och som bokföringsmässigt i normalfallet utgör anläggningstillgångar på vilka avskrivningar görs.

För förbrukningsvaror såsom el, drivmedel, foder, papper m.m. ska istället en uppdelning av den ingående skatten på förvärvet göras. Denna fördelning ska göras med utgångspunkt i användningen av varan för den verksamhet som medför skattskyldighet respektive för andra ändamål. Kan andelen inte fastställas får avdragsbeloppet istället bestämmas genom uppdelning efter skälig grund.

Vid förvärv av tjänster ska den ingående skatten på förvärvet proportioneras. Avdragsrätt föreligger för den del av den ingående skatten som avser förbrukning i verksamhet som medför skattskyldighet. Har den skattskyldige valt att i sin helhet hänföra en investeringsvara till den verksamhet som medför skattskyldighet kan emellertid avdrag göras för ingående skatt på förvärvade tjänster som ingår i anskaffningskostnaden för varan. Fullt avdrag på den ingående skatten på tjänsterna som tillförs varan kan då göras. För användning av varan för privata ändamål eller andra ändamål än den egna verksamheten ska sedan uttagsbeskattning ske.

Är avdragsförbuden i mervärdesskattelagen (1994:200), ML, tillämpliga kan avdrag aldrig medges. Någon möjlighet att få en avdragsrätt som grundar sig på en uttagsbeskattning finns då inte. (2009-12-04, dnr 131 863842-09/111)

Kommentar: Detta ställningstagande ersätter Skatteverkets ställningstagande från 2005-06-02, dnr 131 304122-05/111, som upphör att gälla. Det nya ställningstagandet innebär en ändring avseende rätten till avdrag för investeringsvaror som används såväl i ekonomisk verksamhet som i icke-ekonomisk verksamhet.

Omarbetningen är föranledd av EU-domstolens avgörande i mål C-515/07, Vereniging Noordelijke Land en Tuinbouw Organisatie, VNLTO.

Skattepliktiga tjänster i andra medlemsländer

Uppgift om försäljning av tjänster till näringsidkare i ett annat EU-land ska under vissa förutsättningar lämnas i en periodisk sammanställning. En av förutsättningarna för att försäljningen ska redovisas är att omsättningen av tjänsten är skattepliktig i det medlemsland där tjänsten är omsatt.

Det är de faktiska bestämmelserna om skatteplikt i aktuellt medlemsland som är avgörande vad gäller redovisningsskyldigheten. Om säljaren saknar kunskap om de faktiska bestämmelserna i ett medlemsland anser Skatteverket att säljaren kan förutsätta att medlemslandet har infört de obligatoriska undantag från skatteplikt som finns i rådets direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt, mervärdesskattedirektivet.

Detta ställningstagande gäller från och med den 1 januari 2010 och har tagits fram på grund av ändrad lagstiftning. (2009-12-07, dnr 131 805991-09/111)

Omsättningsland – persontransporttjänster

En persontransporttjänst som i sin helhet genomförs i Sverige är från och med den 1 januari 2010 omsatt inom landet. I andra fall är persontransporttjänsten omsatt utomlands. Detta innebär enligt Skatteverkets bedömning att när en persontransport till någon del sker utanför Sveriges gränser, t.ex. av transporttekniska skäl, så har hela tillhandahållandet skett utomlands.

Detta ställningstagande gäller från och med den 1 januari 2010 och har tagits fram på grund av ändrad lagstiftning. (2009-12-07, dnr 131 764389-09/111)

Omsättningsland – tolkning av 5 kap. 16–17 §§ mervärdesskattelagen

Vid tillämpningen av 5 kap. 16–17 §§ ML ska platsen för den faktiska användningen av tjänsten ligga till grund för bedömningen om omsättningen görs inom landet. Detta gäller samtliga de tjänster som anges i 5 kap. 18 § ML, med undantag för elektroniska tjänster, när tjänsterna förvärvas av någon som inte är näringsidkare. Antingen säljaren eller förvärvaren ska dessutom vara från ett land utanför EU.

Detta ställningstagande gäller från och med den 1 januari 2010 och ersätter vid denna tidpunkt ställningstagandet ”Tolkning av begreppen ”förvärvas här” och ”förvärvas i” – 5 kap. 7 § ML” daterad 2005-03-22, dnr 131 19617-05/111. Det nya ställningstagandet har tagits fram med anledning av ändrad lagstiftning. För redovisningsperioder fram till den 1 januari 2010 ska det äldre ställningstagandet fortfarande tillämpas. (2009-12-07, dnr 131 764396-09/111)

Virtuella världar – mervärdesskatt

Den som mot ersättning tillhandahåller, till en deltagare, ett online-spel med tillgång till en virtuell värld har enligt Skatteverkets bedömning omsatt en skattepliktig tjänst.

Vid transaktioner mellan deltagarna i en virtuell värld där överenskommelse finns om försäljning av en ”vara” eller en ”tjänst” mot ersättning i en intern virtuell valuta föreligger enligt Skatteverkets bedömning en omsättning av en elektronisk tjänst när den interna valutan kan omvandlas till gällande lagligt betalningsmedel (pengar). Om den interna valutan inte kan omvandlas till pengar föreligger ingen omsättning.

En deltagare som säljer elektroniska eller andra tjänster i en virtuell värld kan enligt Skatteverkets bedömning bedriva näringsverksamhet enligt de kriterier som finns i IL. En bedömning av om näringsverksamhet bedrivs får göras i det enskilda fallet av verksamhetens omfattning, varaktighet, självständighet och vinstsyfte. Om deltagaren bedriver näringsverksamhet är verksamheten yrkesmässig enligt ML.

Skatteverket anser vidare att en deltagare som, utan att bedriva näringsverksamhet, självständigt och med viss varaktighet omsätter elektroniska tjänster för mer än 30 000 kr, bedriver en verksamhet som är yrkesmässig enligt 4 kap. 1 § första stycket 2 ML.

En elektronisk tjänst som tillhandahålls en näringsidkare som agerar i denna egenskap är omsatt inom landet när näringsidkaren antingen har sitt säte i Sverige eller ett fast etableringsställe här i landet till vilket tjänsten tillhandahålls. Tillhandahålls tjänsten från en etablering som säljaren har här i landet, till någon som inte är näringsidkare, är den omsatt inom landet förutsatt att köparen inte är etablerad utanför EU.

En elektronisk tjänst som tillhandahålls någon som inte är näringsidkare från en säljare i ett land utanför EU omsatt inom landet när tjänsterna förvärvas här eller i ett annat land, och köparen är etablerad i Sverige.

Detta ställningstagande gäller från och med den 1 januari 2010 och ersätter vid denna tidpunkt tidigare ställningstagande med samma namn daterat 2008-04-07, dnr 131 196971-08/111. Det nya ställningstagandet har tagits fram med anledning av ändrad lagstiftning och innebär ingen ändring i sak. För redovisningsperioder fram till den 1 januari 2010 ska det äldre ställningstagandet fortfarande tillämpas. (2009-12-07, dnr 131 868097-09/111)

Omsättningsland – pedagogisk aktivitet

Skatteverket gör den bedömningen att med begreppet pedagogisk aktivitet i 5 kap. 11 § ML, i dess lydelse från den 1 januari 2010, avses följande. För det första omfattas sådan utbildningstjänst som undantas från skatteplikt enligt 3 kap. 8 § ML. För det andra omfattas sådan utbildningstjänst som är skattepliktig, dvs. tjänst där inte förutsättningarna i övrigt för skattefrihet enligt 3 kap. 8 § ML är uppfyllda.

Detta ställningstagande gäller från och med den 1 januari 2010 och ersätter vid denna tidpunkt ställningstagandet Omsättningsland utbildningstjänster daterad 2008-11-07, dnr 131 609730-08/111). Det nya ställningstagandet har tagits fram med anledning av ändrad lagstiftning och innebär ingen ändring i sak. För redovisningsperioder fram till den 1 januari 2010 ska det äldre ställningstagandet fortfarande tillämpas. (2009-12-07, dnr 131 755066-09/111)

Omsättningsland för tjänster på fartyg eller luftfartyg i utrikes trafik

Tjänster som tillhandahålls ombord på fartyg eller luftfartyg i utrikes trafik är omsatta utomlands oavsett om tillhandahållandet sker till rederiet eller direkt till passagerare. Det som avgör är att tjänsten rent fysiskt har utförts ombord på fartyget eller luftfartyget.

Detta ställningstagande gäller från och med den 1 januari 2010 och ersätter vid denna tidpunkt tidigare ställningstagande med samma namn daterad 2005-06-21, dnr 130 318867-05/111. Det nya ställningstagandet har tagits fram med anledning av ändrad lagstiftning och innebär ingen ändring i sak. För redovisningsperioden fram till den 1 januari 2010 ska det äldre ställningstagandet fortfarande tillämpas. (2009-12-07, dnr 131 753845-09/111)

Omsättningsland vid klinisk läkemedelsprövning

En klinisk läkemedelsprövning utgör ett enda tillhandahållande. Tjänsten är omsatt inom landet om köparen har sitt säte eller fasta etableringsställe till vilket tjänsten tillhandahålls här i landet.

Detta ställningstagande gäller från och med den 1 januari 2010 och ersätter vid denna tidpunkt tidigare ställningstagande med samma namn daterad 2004-12-14, dnr 130 607130-04/111). Det nya ställningstagandet har tagits fram med anledning av ändrad lagstiftning och innebär en ändring i sak. För redovisningsperioder fram till den 1 januari 2010 ska det äldre ställningstagandet fortfarande tillämpas. (2009-12-07, dnr 131 758723-09/111)

Fast etableringsställe; mervärdesskatt

Med fast etableringsställe avses en etablering som är tillräckligt stadigvarande i fråga om nödvändiga personella och tekniska resurser. Etableringsstället ska dessutom vara så självständigt att det har potential att kunna tillhandahålla eller konsumera varor eller tjänster.

Skatteverket anser att följande tre förutsättningar krävs för att ett fast etableringsställe ska föreligga.

  • Det ska finnas en etablering som drivs av människor, dvs. personella resurser.

  • Det ska finnas tekniska resurser, t.ex. lokal eller maskiner, som kan hänföras till etableringen.

  • Den ifrågavarande etableringen ska vara så pass stadigvarande att etableringen har potential att kunna tillhandahålla eller konsumera varor eller tjänster.

Vid en bedömning i det enskilda fallet ska samtliga dessa tre kriterier vara uppfyllda för att ett fast etableringsställe ska anses föreligga.

När det är klarlagt att det finns ett fast etableringsställe här i landet ska en separat bedömning göras om de enskilda tjänsterna eller varorna som bolaget omsätter eller förvärvar är att hänföra till en etableringen här i landet eller till en etablering utomlands.

Detta ställningstagande gäller från den 1 januari 2010 och ersätter vid denna tidpunkt tidigare ställningstagandet ”Fast etableringsställe” daterad 2006-12-13, dnr 131 553736-06/111. Det är fråga om ett förtydligande och innebär ingen ändring i sak. (2009-12-07, dnr 131 760684-09/111)

Fisketurer, mervärdesskatt

Enligt Skatteverkets bedömning utgör en betalning för att få följa med en turfiskebåt en ersättning för en sådan personbefordran som ska beskattas med skattesatsen 6 procent.

Den ersättning som betalas vid försäljning och uthyrning av fiskeutrustning samt vid tillhandahållande av en restaurangtjänst ska beskattas med skattesatsen 25 procent. Även skattesatsen 12 procent kan bli aktuell vid försäljning av livsmedel t.ex. godis, kaffe, kakor, läsk, som sker från kiosk eller motsvarande ombord på båten.

Skatteverket anser att beskattningsunderlaget ska delas upp då ett paketpris tas ut för t.ex. båttur, hyra av utrustning och restaurangtjänst.

En tjänst avseende transport av personer som sportfiskar är omsatt inom landet när fisketuren genomförs i Sverige. Genomförs fisketuren i Sverige och i något annat land eller på internationellt vatten är tjänsten i sin helhet omsatt utomlands.

Tillhandahållande av en restaurangtjänst ombord på en turfiskebåt utgör omsättning inom landet när båten finns i Sverige. Sker tillhandahållandet som helhet när båten befinner sig i något annat land eller på internationellt vatten har omsättningen skett utomlands. Försäljning av en vara utgör en omsättning inom landet. Omsättningen har dock skett utomlands om varan säljs för konsumtion ombord på en turfiskebåt som går till annat EU-land.

En uthyrningstjänst avseende fiskeutrustning ombord på en turfiskebåt, till någon som inte är näringsidkare, är omsatt inom landet när uthyraren har sätet för sin ekonomiska verksamhet i Sverige eller har ett fast etableringsställe här från vilket tjänsten tillhandahålls. Uthyrningstjänst till en näringsidkare, som agerar i denna egenskap, är omsatt inom landet när köparen antingen har sitt säte i Sverige eller ett fast etableringsställe här till vilket tjänsten tillhandahålls.

Detta ställningstagande gäller från och med den 1 januari 2010 och ersätter vid denna tidpunkt tidigare ställningstagande med samma namn daterat 2009-04-14, dnr 131 359860-09/111. Det nya ställningstagandet har tagits fram med anledning av ändrad lagstiftning och innebär en ändring i sak. För redovisningsperioder fram till den 1 januari 2010 ska det äldre ställningstagandet fortfarande tillämpas. (2009-12-07, dnr 131 868094-09/111)

Omsättningsland – förmedling för annans räkning i dennes namn

Om en förmedlares avtal med en huvudman innebär att ersättningen är villkorad av att en eller flera inköp eller försäljningar kommer till stånd för huvudmannen (s.k. huvudtransaktioner) ska tjänsten anses vara en sådan tjänst som omfattas av de bestämmelser som avser omsättningsland för förmedling. Detta gäller oavsett hur avtalet rubricerats eller ersättningen benämnts och oavsett vem – säljaren eller köparen – som är huvudman.

Det föreligger inte något krav på att förmedlingsersättningen ska betalas ut i direkt anslutning till att huvudtransaktionen utförs eller att det måste finnas en specifik provisionsbetalning för varje enskild huvudtransaktion.

En förmedlingstjänst kan omfatta såväl förmedling i betydelsen att göra allt som är nödvändigt för att säljaren och köparen ska sluta avtal som enbart anvisning av säljare respektive köpare åt sin uppdragsgivare. Detta gäller under förutsättning att ersättningen utbetalas endast om en eller flera huvudtransaktioner kommer till stånd för huvudmannen.

Vid förmedling till en näringsidkare är förmedlingstjänsten omsatt inom landet om förvärvaren har sitt säte eller ett fast etableringsställe i Sverige till vilket förmedlingstjänsten tillhandahållits. Detta under förutsättning att huvudtransaktionen omsatts inom EU.

Vid förmedling till någon som inte är näringsidkare är förmedlingstjänsten omsatt inom landet om huvudtransaktionen är omsatt inom landet.

Förmedlingstjänst vid försäljning av fastighet, dvs. fastighetsmäklartjänster är omsatt inom landet om fastigheten är belägen i Sverige.

Detta ställningstagande gäller från den 1 januari 2010 och ersätter vid denna tidpunkt tidigare ställningstagande med samma namn daterad 2005-12-06, dnr 131 377592-05/111. Det nya ställningstagandet har tagits fram med anledning av ändrad lagstiftning. För redovisningsperioder fram till den 1 januari 2010 ska det äldre ställningstagandet fortfarande tillämpas. (2009-12-07, dnr 131 758727-09/111)

Idrottsutövares verksamhet bedriven som företag – mervärdesskattekonsekvenser

En idrottsutövare som bedriver en idrottslig verksamhet som uppfyller kraven för en ekonomisk verksamhet och som får ersättning för detta omsätter skattepliktiga tjänster som medför skattskyldighet till mervärdesskatt under förutsättning att omsättningen skett inom landet. Detta gäller oavsett i vilken företagsform verksamheten bedrivs. Om dessa tjänster utförs i Sverige anses de omsatta inom landet. Detta gäller samtliga de idrottstjänster som tillhandahålls i verksamheten. För det fall det är fråga om reklamtjänster har dessa omsatts utomlands om förvärvaren av tjänsten är en näringsidkare i ett annat land.

De ersättningar som företaget erhåller för idrottsutövarens tävlingsverksamhet eller för olika reklamtillhandahållanden ska beskattas enligt skattesatsen 25 procent.

Avdragsrätt föreligger för ingående skatt på kostnader till den del inköpet kan hänföras till den ekonomiska verksamheten.

Detta ställningstagande gäller från och med den 1 januari 2010 och ersätter vid denna tidpunkt ställningstagande med samma namn daterad 2005-06-30, dnr 130 353454-05/111. Det nya ställningstagandet har tagits fram med anledning av ändrad lagstiftning och innebär ingen ändring i sak. För redovisningsperioder fram till den 1 januari 2010 ska det äldre ställningstagandet fortfarande tillämpas. (2009-12-07, dnr 131 785485-09/111)

Omsättningsland – idrottstjänster

Den som tillhandahåller olika tjänster som kan bedömas som idrott enligt 5 kap. 11 § ML ska beskattas i Sverige om tjänsterna faktiskt utförs här i landet. Vid avgörande av om en tjänst ska bedömas som idrott anser Skatteverket att det ska vara fråga om en tjänst som på något sätt innebär att både köparen och säljaren finns på plats för att utförandet av tjänsten ska kunna ske. Dessutom ska tjänsten utföras på en klart identifierbar plats och avslutas efter det den fysiskt utförts. Det ska således vara fråga om tjänster som utförs på en plats vid en eller flera specificerade tidpunkter.

De tjänster som avser idrott och som vid bestämning av omsättningsland omfattas av 5 kap. 11 § ML kan enligt Skatteverkets bedömning delas upp i tre grupper.

  • Möjligheten att få idrotta

  • Idrottsutövarens tillhandahållande

  • Idrottsevenemang

Att tillhandahålla någon möjlighet att få idrotta ska inte jämställas med att bereda någon tillfälle att utöva idrott enligt 3 kap.11 a § ML.

Detta ställningstagande gäller från den 1 januari 2010 och ersätter vid denna tidpunkt tidigare ställningstagande med samma namn daterad 2008-07-02, dnr 131 392945-08/111. Det nya ställningstagandet har tagits med anledning grund av ändrad lagstiftning och innebär ingen ändring i sak. För redovisningsperioder fram till den 1 januari 2010 ska det äldre ställningstagandet fortfarande tillämpas. (2009-12-07, dnr 131 755070-09/111)

Omsättningsland tränartjänster m.m.

En tjänst som tillhandahålls av idrottstränare ska beträffande omsättningsland bedömas utifrån den huvudsakliga prestation som tränaren tillhandahåller dvs. om det är fråga om en tränartjänst, en idrottstjänst eller en annan tjänst.

Skatteverket anser att en sådan tränartjänst är omsatt inom landet när förvärvaren är en näringsidkare som har sätet för sin ekonomiska verksamhet eller ett fast etableringsställe till vilket tjänsterna tillhandahålls i Sverige. Tillhandahålls tränartjänsten någon som inte är näringsidkare är den omsatt inom landet när den som tillhandahåller tjänsten har sätet för sin ekonomiska verksamhet eller ett fast etableringsställe från vilket tjänsterna tillhandahålls i Sverige.

Skatteverket anser att den tjänst som en hästtränare samt dressyrtränare av hästar och andra djur tillhandahåller omfattas av samma bestämmelse som gäller för tränartjänster i allmänhet.

Detta ställningstagande gäller från och med den 1 januari 2010 och ersätter vid denna tidpunkt ställningstagande ”Omsättningsland – tränartjänster” daterad 2008-07-02, dnr 131 409591-08/111 samt ställningstagande ”Omsättningsland för hästtränare m.m.” daterad 2005-06-17, dnr 130 277667-05/111. Det nya ställningstagandet har tagits fram med anledning av ändrad lagstiftning. För redovisningsperioden fram till den 1 januari 2010 ska de äldre ställningstagandena fortfarande tillämpas. (2009-12-07, dnr 131 760686-09/111)

Ingvar Håkansson är rättslig expert vid Skatteverkets rättsavdelning.