Det nummer av Skattenytt som läsaren nu håller i handen är den första Akademiska årsskrift som tidskriften har producerat. Bakgrunden till att redaktionen tagit detta initiativ är de förändrade krav som omvärlden numera ställer på vetenskapssamhället. Inom andra vetenskapliga discipliner har s.k. peer review (anonym granskning) länge tillämpats. Skattenytt har sedan en tid erbjudit tidskriftens författare anonym granskning och några granskade artiklar har också publicerats. Tidskriften har emellertid en ambition att de artiklar som publiceras i de reguljära numren för att öka nyhetsvärdet inte skall vara alltför långa. Ur ett vetenskapligt perspektiv kan en sådan sidbegränsning vara hämmande. Redaktionens ambition har därför varit att erbjuda skatterättsliga forskare möjligheter till granskning och publicering även av längre vetenskapliga artiklar. För att inte stjäla utrymme från tidskriftens sedvanliga publicering har redaktionen istället beslutat att utge en särskild Akademisk årsskrift, innehållande enbart anonymt granskade artiklar. Detta nummet distribueras kostnadsfritt till Skattenytts prenumeranter. Vi medarbetare i redaktion är mycket glada att nu kunna presentera Skattenytts första Akademiska årsskrift.

I denna årsskrift medverkar följande författare:

Robert Påhlsson disputerade i Uppsala år 1995 med en avhandling om Riksskatteverkets rekommendationer. Efter disputationen har Robert publicerat monografier om levnadskostnader, sponsring och om den skatterättsliga likabehandlingsprincipen. Vidare har Robert skrivit flera läroböcker i skatterätt samt en essäsamling om juridikens tankevärld, ”Hunden klockan tre och fjorton”. Robert har under ett par decennier varit trogen den Juridiska institutionen vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet, och är sedan år 2000 professor i skatterätt vid nämnda lärosäte. Sedan 2010 är han också förordnad på deltid som professor i skatterätt vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

Nina Ewalds disputerade år 2008 på temat ”Internationell beskattning av pensionsförsäkringar”. Hennes fortsatta forskning har bl.a. gällt den internationella beskattningen av socialskyddsbaserade pensioner, EG-skatterätt och skatteavtalsrätt. Nina är verksam som forskare vid Juridicum, Stockholms universitet.

Eleonor Kristoffersson disputerade år 2001 med ett avhandlingsämne inom den indirekta beskattningen, ”Mervärdesskatt och omstruktureringar”. Hon har efter disputationen bl.a. forskat om rättskraft i skatteprocessen och elektroniska deklarationer. Eleonor blev professor i finansrätt vid Uppsala universitet 2009, men är sedan 2010 verksam vid Örebro universitet.

Jesper Ekroth disputerade även han år 2001, men med en offentligrättslig inriktning. Avhandlingsämnet var ”JO-ämbetet: en offentligrättslig studie”. Jesper har efter disputationen publicerat flera arbeten inom den konstitutionella rätten. Han är verksam som universitetslektor vid Örebro universitet.

Hanno Kirsch är president för Fachhochschule Westküste, Heide, Tyskland och Professor für controllingorientierte Unternehmensrechnung und internationale Rechnungslegung vid nämnda lärosäte. Han har tidigare varit verksam vid Universität Mannheim och inom det privata näringslivet. Professor Kirsch har publicerat ett antal böcker och artiklar rörande tysk och internationell redovisning, bl.a. en tyskspråkig kommentar till ”IFRS for SMEs”.

Stefan Olsson disputerade år 2001 på en avhandling om punktskatter i ett svenskt och europeiskt perspektiv. Han har efter disputationen forskat bl.a. om konstitutionell skatterätt och om sanktioner vid avvikelser från god redovisningssed. Stefan är sedan 2010 professor i finansrätt vid Handelshögskolan, Karlstads universitet. Han är sedan nämnda år även verksam som biträdande redaktör för Skattenytt.

Katarina Fast är verksam som doktorand vid Juridicum, Stockholms universitet. Hennes avhandlingsämne är ”Europakonventionen och beskattningen”. Hon har tidigare varit verksam vid lärosätena i Karlstad och Jönköping.

Alla artiklar i förevarande nummer har genomgått anonymiserad granskning. Således har både författare och granskare varit okända för varandra. Granskarna har utgjorts av erkända skatterättsliga forskare i de nordiska länderna. Granskningen har i första hand syftat till att säkerställa att artiklarna har hållit en godkänd vetenskaplig kvalitet. Granskarna har även haft möjlighet att lämna kommentarer och föreslå förbättringar av artiklarna. Avseende den artikel där undertecknad har varit delförfattare har tidskriftens förre redaktör, professor Mattias Dahlberg, ansvarat för administrationen av granskningen. Tack Mattias!

Avsikten är att även fortsättningsvis producera minst ett Akademiskt nummer per år. Redaktionen tar därför gärna emot bidrag till kommande nummer. Avslutningsvis vill redaktionen tacka alla som på något sätt deltagit i produktionen av Skattenytts första Akademiska årsskrift.

Stefan Olsson