Tack för att du följt oss under 2011. Jag hoppas att du kommer att följa oss även under 2012, som kommer att bli ett intressant år för alla som är intresserade av skatterätt.

Jag ser särskilt fram emot att presentera analyser av ett antal mycket intressanta avgöranden från HFD. Jag tänker särskilt på målen vad gäller räntesnurror samt målen om skatteflykt och dubbelbeskattningsavtal. Av stort intresse för alla som är roade av processfrågor och bevisfrågor är givetvis målen om F-skatt. Självklart är det också många andra spännande mål som måste tolkas och sättas in i sitt sammanhang.

I skrivandes stund har HFD levererat svar på huruvida moms som återbetalas skall inkomstbeskattas eller inte (dom 28 oktober i bl.a. mål nr 678-11). Nyckelmeningen i domen: ”Sambandet mellan mervärdeskatteredovisningen (sic) och inkomstbeskattningen får anses uttömmande reglerat i IL”, kan sannolikt komma att debatteras.

Frågan är: Har HFD i egentlig mening skapat regler, eller bara tolkat gällande regler? Puristen torde anse att HFD endast kan göra det sistnämnda. I nästa nummer kommer SkatteNytt att presentera en inträngande analys av målet.

I detta nummer vill jag gärna tipsa om Anna Gersons intressanta och aktuella artikel om CCCTB. Att döma av de remissvar som inkommit till finansen är det få som tror att förslaget blir av. Kanske är det en felbedömning. Det händer mycket nu i europapolitiken, och det som de stora spelarna håller för viktigt skall kanske inte underskattas. EU politikerna kan se ett behov av politiska sakfrågor som visar att de styr den ekonomiska utvecklingen och att politiska initiativ leder någon vart. SkatteNytt följer som vanligt utvecklingen.

Jag skriver detta i början av november – men jag avslutar ändå med en önskan om en God Jul och ett Gott Nytt År.

Roger Persson Österman