Synpunkter med anledning av två intressanta avgöranden

Skatterättsnämndens förhandsbesked den 19 maj 2011 (dnr 26-10/D) och Förvaltnings-rättens i Göteborg dom den 2 maj 2011 (mål nr 2526-10 och 10657-10).

Skatterättsnämnden och Förvaltningsrätten i Göteborg har nyligen genom två avgöranden kommit fram till att andelar i fastighetsförvaltande företag i samband med s.k. paketeringsförfaranden och efterföljande andelsförsäljningar utgör lagertillgångar ur skattesynpunkt.1 Avgörandena har skapat osäkerhet inom fastighetssektorn när det gäller de inkomstskattemässiga konsekvenserna av försäljningar av paketerade fastigheter.

1 Inledning

Genom lagstiftning som trädde i kraft den 1 juli 2003 infördes bestämmelser i inkomstskattelagen (1999:1229), IL, som innebär att andelar i aktiebolag och ekonomiska föreningar under vissa specifika förutsättningar kan avyttras utan inkomstskattekonsekvenser.2 Förutsättningarna för en sådan gynnsam skatte-mässig hantering kan – såvitt är av intresse för denna artikel – mycket kort-fattat sägas innebära att aktierna eller andelarna inte får utgöra lagertillgångar i innehavarens verksamhet utan ska klassificeras som s.k. näringsbetingade andelar, dvs. som icke marknadsnoterade kapitaltillgångar.

I och med att beskattningen av kapitalvinster på näringsbetingade andelar har avskaffats ges ett incitament till att bolagsförpacka värdefulla tillgångar som producerats inom en koncern.3 Detta skulle gå till på så sätt att inför en försäljning av tillgångarna förs dessa in i ett eller flera dotterföretag i koncernen varefter dotterföretagen säljs.3 Ett sådant förfarande leder till att säljaren inte behöver skatta för vad som i realiteten är en intäkt i näringsverksamheten.5 Det kan konstateras att lagstiftaren vid införandet av reglerna om skatte-frihet för vinster på näringsbetingade andelar förutsåg att bl.a. fastigheter skulle komma att förpackas i bolag inför externa försäljningar, men att det inte var motiverat att införa regler som försvårade eller motverkade sådana förpackningar.6 Lagstiftaren måste således anses ha accepterat förpackning av fastigheter i bolag med efterföljande skattefria andelsförsäljningar som ett fullt ut legitimt förfaringssätt.

Genom två avgöranden under den senaste tiden har frågan prövats hur för-säljningar av andelar i fastighetsförvaltande dotterföretag ska beskattas när fastig-heterna förpackats i företagen i nära anslutning till de efterföljande externförsäljningarna av andelarna i dotterföretagen. Frågeställningen har prövats dels av Skatterättsnämnden genom ett förhandsbesked den 19 maj 2011 och dels av Förvaltningsrätten i Göteborg genom en dom den 2 maj 2011. Både Skatte-rättsnämnden och förvaltningsrätten kom fram till att andelarna i de fastighets-förvaltande dotterföretagen utgjorde lagertillgångar i respektive situation som de hade att pröva och att vinsterna vid andelsförsäljningarna därför var skatte-pliktiga i båda fallen. Emellertid resonerade Skatterättsnämnden och förvaltningsrätten på olika sätt för att komma fram till sina slutsatser.

Det ska nämnas att förhandsbeskedet är överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen av både sökanden och Skatteverket samt att förvaltningsrättens dom är överklagad till Kammarrätten i Göteborg av den skattskyldige.

Det kan konstateras att avgörandena har skapat en osäkerhet inom fastighetssektorn om – och i så fall i vilken utsträckning – det längre är möjligt att genomföra externa fastighetsförsäljningar genom s.k. paketeringsförfaranden med efterföljande andelsförsäljningar. Mot bakgrund av bl.a. detta lämnar jag i artikeln mina synpunkter på bedömningarna i de båda fallen och på de underliggande resonemangen.

Först redogör jag dock kortfattat för sakförhållandena och skälen för utgången i de båda avgörandena.

SFS 2003:224.

Prop. 2002/03:96 s. 132.

Prop. 2002/03:96 s. 132.

Prop. 2002/03:96 s. 132 f.

Prop. 2002/03:96 s. 133.

Skatterättsnämndens förhandsbesked den 19 maj 2011 (dnr 26-10/D)

Bakgrund

En fastighetsförvaltande koncern ansökte om förhandsbesked. Ansökan gällde skattekonsekvenserna vid externa försäljningar av fastigheter paketerade i aktie-bolag.

Som ett naturligt led i den av koncernen bedrivna fastighetsförvaltningen sålde koncernen varje år ett antal fastigheter på den öppna marknaden. I stället för att de bolag som ägde fastigheterna själva sålde dessa avsåg koncernen att genom s.k. paketeringsförfaranden genomföra försäljningarna på följande sätt.

  1. Koncernen bildade under år 2009 ett aktiebolag (”Bolaget”).

  2. Bolaget skulle i sin tur under år 2010 bilda fem dotterbolag i form av aktiebolag (”Dotterbolagen”).

  3. När en fastighet inom koncernen skulle säljas externt var avsikten att först överlåta fastigheten till underpris (köpeskillingen skulle motsvara skattemässigt värde) från det bolag som ägde fastigheten ifråga till ett av Dotterbolagen.

  4. Därefter skulle Bolaget sälja aktierna i Dotterbolagen till externa köpare för marknadspris.

Bolaget förväntades att sälja samtliga Dotterbolag inom en treårsperiod alterna-tivt kunde samtliga fem Dotterbolag komma att säljas under ett och samma år.

Frågan i förhandsbeskedsärendet var om aktierna i Dotterbolagen skulle anses utgöra näringsbetingade andelar eller om aktierna skulle utgöra lagertillgångar. Vinst vid försäljning av näringsbetingade andelar är såsom redan har framgått i regel skattefri medan vinst vid försäljning av lagertillgångar är skattepliktig.

Skatterättsnämndens bedömning

Skatterättsnämnden konstaterade att Bolagets verksamhet skulle bestå i att delta i försäljningar av de fastigheter som skulle säljas externt samt att Dotterbolagen inte skulle komma att ha någon annan uppgift än att förvalta var sin fastighet. Avsikten var att samtliga paketerade fastigheter skulle vara avyttrade inom loppet av tre år.

Vidare konstaterade Skatterättsnämnden att för att Bolagets aktier i Dotter-bolagen skulle kunna komma att anses som lagertillgångar i handel med fastigheter krävdes att fastigheterna i Dotterbolagen skulle ha varit lagertillgångar i en sådan handel om fastigheterna i stället hade ägts direkt av Bolaget. Skatterättsnämnden ansåg att vare sig lagtexten eller förarbetena uteslöt att holdingbolag (i förevarande fall Bolaget) kunde omfattas av en sådan hypotetisk prövning. Härav följde enligt nämnden att det inte krävdes att Bolaget bedrev handel med fastigheter vid tidpunkten för förvärvet av aktierna i Dotterbolagen. Däremot menade nämnden att det krävdes att förhållandena vid försäljningen av aktierna måste vara sådana att en handel med fastigheter skulle uppstå om fastigheterna i stället hade ägts direkt av Bolaget. En sådan bedömning ska enligt nämnden göras bl.a. med beaktande av Bolagets syfte med innehaven. Mot bakgrund av syftet med internöverlåtelserna av fastigheterna och då avsikten var att aktierna i Dotterbolagen skulle säljas på den öppna marknaden så snart tillfälle uppkom, ansåg Skatterättsnämnden att fastigheterna skulle ha utgjort lagertillgångar i handel med fastigheter om de hade innehafts direkt av Bolaget. Detta innebar enligt Skatterättsnämnden att aktierna i Dotterbolagen var lagertillgångar hos Bolaget. En vinst vid försäljningen av aktierna i Dotterbolagen var därmed skattepliktig enligt nämnden.

Skiljaktig mening

En ledamot i Skatterättsnämnden var skiljaktig (med instämmande av sekreteraren) och ansåg att utgångspunkten för bedömningen av karaktären på aktierna i Dotterbolagen var den verksamhet som Bolaget självt bedrev och inte en verksamhet som kunde tänkas uppkomma om Bolaget självt hade ägt och bedrivit en verksamhet med fastigheterna i Dotterbolagen. Enligt givna förutsättningar bedrev Bolaget inte någon verksamhet med handel med fastig-heter. Ledamoten ansåg därför att aktierna i Dotterbolagen var näringsbetingade andelar och att en vinst vid försäljningen av aktierna därmed skulle vara skattefri.

Förvaltningsrättens i Göteborg dom den 2 maj 2011 (mål nr 2526-10 och 10657-10)

Bakgrund

Ett dotterbolag i en fastighetskoncern bildade under år 2004 tillsammans med två andra koncernbolag 30 ekonomiska föreningar. Avsikten var att inför externa försäljningar av fastigheter till nybildade bostadsrättsföreningar paketera fastigheterna i de ekonomiska föreningarna och därefter sälja andelarna i de ekonomiska föreningarna till bostadsrättsföreningarna.

Under år 2006 genomförde dotterbolaget fem försäljningar av andelar i ekonomiska föreningar och under år 2007 genomförde bolaget 11 sådana försäljningar.

Under de båda nämnda åren sålde dessutom dotterbolaget 56 respektive 30 andelar i bostadsrättsföreningar. Eftersom försäljningarna av andelarna i bostadsrättsföreningarna – såvitt framgår av förvaltningsrättens domskäl – inte synes ha haft någon betydelse för den skatterättsliga bedömningen av dotterbolagets försäljningar av andelarna i de ekonomiska föreningarna kommer försäljningarna av andelarna i bostadsrättsföreningarna inte att beröras ytterligare.

I korthet kan sägas att dotterbolaget genomförde försäljningarna av andelarna i de ekonomiska föreningarna på följande sätt.

  1. Fastighetskoncernen träffade överenskommelse med företrädare för en bostadsrättsförening om försäljning av en fastighet.

  2. Fastigheten överläts därefter till den ekonomiska föreningen för en ersättning som motsvarade fastighetens skattemässiga värde.

  3. Dotterbolaget sålde sedan sina andelar i den ekonomiska föreningen till bostadsrättsföreningen för en ersättning som baserades på fastighetens marknadsvärde.

  4. Efter att bostadsrättsföreningen förvärvat andelarna i den ekonomiska föreningen överfördes fastigheten till bostadsrättsföreningen genom fusion eller transportköp.

Den fråga som aktualiserades i målen var om dotterbolagets andelar i de ekonomiska föreningarna utgjorde näringsbetingade andelar eller om andelarna var lagertillgångar, dvs. samma skatterättsliga frågeställning som i det ovan nämnda förhandsbeskedsärendet.

Förvaltningsrättens bedömning

Förvaltningsrätten konstaterade inledningsvis att det var ostridigt att dotterbolaget varken bedrev byggnadsrörelse eller handel med fastigheter, varför de för byggnadsrörelse och handel med fastigheter exklusiva reglerna i 27 kap. IL inte var tillämpliga.

Förvaltningsrätten ansåg att andelarna i de ekonomiska föreningarna utgjorde kapitaltillgångar vid tidpunkten för bildandet av föreningarna, men rätten gjorde en annan bedömning av andelarnas skattemässiga karaktär vid tidpunkten för försäljningarna och klassificerade andelarna härvid som lagertillgångar. Enligt förvaltningsrätten var det uppenbart att det hade förelegat ett omsättningssyfte och att dotterbolagets verksamhet enbart varit inriktad på omsättning av fastigheter, eftersom det inte hade förekommit någon verksamhet i de ekonomiska föreningarna och att föreningarna saknat andra tillgångar än de överförda fastigheterna samt att dotterbolagets verksamhet endast hade bestått i att sälja andelarna i de ekonomiska föreningarna efter det att före-ningarna försetts med en fastighet. Inte heller ansåg förvaltningsrätten att det var oskäligt att beskattning skulle ske, eftersom inte någon av de situationer som principen om karaktärskontinuitet har till syfte att skydda enligt domstolen var tillämplig i det aktuella fallet.

Förvaltningsrättens slutsats blev därför att andelarna i de ekonomiska före-ningarna skulle klassificeras som lagertillgångar och att vinsterna som uppkommit vid försäljningarna av andelarna således skulle beskattas.

2 Analys och reflektioner

Om andelar i fastighetsförvaltande företag ska anses utgöra kapitaltillgångar (eller närmare bestämt näringsbetingade andelar) eller lagertillgångar ska enligt min mening i första hand prövas mot bestämmelserna om byggnadsrörelse och handel med fastigheter i 27 kap. IL. Först efter en sådan prövning torde det kunna bli aktuellt att pröva om andelarna i det fastighetsförvaltande företaget ska klassificeras som lagertillgångar enligt de allmänna reglerna i 17 kap. 3 § IL.

Det finns inte någon definition i IL av vad som inkomstskattemässigt avses med handel med fastigheter. För att avgöra om ett företag bedriver en sådan förvärvsverksamhet får man i stället tillämpa de allmänna bestämmelserna om näringsverksamhet i 13 kap. IL.7 Denna bedömning torde framför allt få ske med beaktande av den omfattande rättspraxis som finns i frågan.

Företagsskatteberedningen föreslog i sitt slutbetänkande8 en lagreglering som innebar att handel med fastigheter skulle anses föreligga när någon bedriver verksamhet som huvudsakligen avser försäljning av fastigheter, vilka uppenbarligen anskaffats för yrkesmässig avyttring. Likaså föreslog beredningen att den som under en femårsperiod köpt och sålt minst fem fastigheter skulle anses bedriva handel med fastigheter. Förslagen ledde emellertid inte till någon lagstiftning.9

Genom lagstiftning år 1981 reglerades för första gången när fastigheter blir lagertillgångar (tidigare omsättningstillgångar) hos den som bedriver – såvitt nu är av intresse – handel med fastigheter.10 Samtidigt infördes lagregler om när aktier och andelar i fastighetsförvaltande företag ska utgöra lagertillgångar i handel med fastigheter.11 Av förarbetena framgår att utgångspunkten för regleringen i denna del var att aktier och andelar i enlighet med dåvarande praxis skulle behandlas på samma sätt som direktägda fastigheter om aktie- eller andelsinnehavet kunde ses som ett alternativ till ett direkt ägande.12 I förarbetena sägs vidare att regeln utgår från det skattemässiga resultat som skulle ha uppkommit om företagets fastigheter i stället innehafts direkt av den skattskyldige.13

För den som bedriver handel med fastigheter utgör fastigheter som förvärvas genom köp, byte eller på liknande sätt, dvs. genom ett oneröst fång, lagertillgångar enligt huvudregeln.14 När den skattskyldige bedriver handel med fastigheter finns ett undantag från denna regel. Undantaget gäller det fall då det är uppenbart att fastigheten förvärvas för att till huvudsaklig del användas stadigvarande i annan näringsverksamhet än fastighetsförvaltning som bedrivs av den skattskyldige.15

Andelar i ett fastighetsförvaltande företag anses som lagertillgångar om någon av företagets fastigheter skulle ha varit en lagertillgång i handel med fastigheter för det fall att fastigheten hade ägts direkt av den som innehar andelen.16 Detta gäller dock bara om dessutom något av tre alternativa villkor är uppfyllt, såsom att det föreligger intressegemenskap mellan innehavaren av andelen och det fastighetsförvaltande företaget.17 Med intressegemenskap avses att ägarföretaget och det fastighetsförvaltande företaget är moder- eller dotterföretag eller företag under i huvudsak gemensam ledning.18 Den nu aktuella hypotetiska bedömningen får göras med tillämpning av bestämmelserna i 27 kap. 4 och 5 §§ IL.19

Redan av ordalydelsen i 27 kap. 4 § första stycket första meningen IL (övriga- bestämmelser i 27 kap. 4 § IL saknar intresse i detta sammanhang) framgår enligt min uppfattning att för att en genom ett oneröst fång förvärvad fastighet skattemässigt ska klassificeras som en lagertillgång krävs att den skatt-skyldige redan innan förvärvet av fastigheten bedriver handel med fastigheter eller anses bedriva handel med fastigheter till följd av att den skattskyldige innehar en lagertillgång.20 Detta följer enligt min mening av att uttrycket bedriver används i bestämmelsen (dvs. verbet är skrivet i presens) och härav torde i sin tur följa att utgångspunkten för bedömningen av karaktären på den förvärvade fastigheten är den verksamhet som den skattskyldige redan bedriver vid tidpunkten för förvärvet. Detta är en uppfattning som delas av doktrinen21 och därmed torde vara okontroversiell.

Eftersom bestämmelserna i 27 kap. 4 § IL ska beaktas vid prövningen av om andelar i fastighetsförvaltande företag utgör lagertillgångar enligt kapitlets 6 § är det även vid denna prövning enligt min uppfattning av avgörande betydelse vad andelsägaren bedriver för slag av verksamhet vid förvärvet av andelarna och inte vad för slags verksamhet som skulle kunna tänkas uppkomma om andels-ägaren själv ägt och bedrivit en verksamhet med fastigheterna i det fastighetsförvaltande företaget (jfr den skiljaktiga meningen i förhandsbeskeds-ärendet). Denna uppfattning har enligt min mening ett starkt stöd i en av Högsta förvaltningsdomstolen (tidigare Regeringsrätten) meddelad dom.22 I rättsfallet, som avsåg ett överklagat förhandsbesked, ägde det aktiebolag som bedrev handel med fastigheter aktierna i ett aktiebolag vars enda uppgift var att i egenskap av ett s.k. holdingbolag i sin tur äga andelarna i fastighetsförvaltande företag. Skatterättsnämnden uttalade i förhandsbeskedet, vilket fastställdes av Högsta förvaltningsdomstolen utan egen motivering, att holding-företaget inte utgjorde ett fastighetsförvaltande företag eftersom företaget inte ägde och inte heller hade ägt några egna fastigheter. Den omständigheten att holdingföretaget i sin tur innehade andelar i fastighetsförvaltande företag utgjorde enligt Skatterättsnämnden inte grund för att betrakta holdingföretaget som ett fastighetsförvaltande företag. Slutsatsen blev att varken det fastighetshandlande bolagets aktier i holdingföretaget eller holdingföretagets andelar i de fastighetsförvaltande bolagen utgjorde omsättningstillgångar (nuvarande lagertillgångar) enligt de särskilda reglerna för handel med fastigheter. Varken Skatterättsnämnden eller Högsta förvaltningsdomstolen ansåg således att holdingföretagets verksamhet- skulle bedömas med utgångspunkt från vad företaget skulle ha ansetts bedriva för slags verksamhet om det hade direktägt det fastighetsförvaltande dotter-företagets fastigheter. Det kan konstateras att bestämmelserna ifråga blev föremål för en strikt bokstavstolkning.23

Skatterättsnämnden har efter Högsta förvaltningsdomstolens dom – med likartad motivering som i notisfallet – i vart fall i några inte överklagade förhandsbesked behandlat aktier i fastighetsförvaltande dotterföretag som näringsbetingade andelar, dvs. inte som lagertillgångar, där innehavaren enligt förutsättningarna varken bedrivit handel med fastigheter eller byggnadsrörelse.24

Enligt Skatteverket framgår av lagtexten i 27 kap. 6 § IL att aktie eller andel i vissa fall ska behandlas som lageraktie (lagertillgång) i det fall fastigheterna vid ett direktägande skulle ha varit lagertillgångar. Av ordalydelsen i bestämmelsen framgår enligt verket att andelarna bara är lagerandelar om de ägs direkt.25 I denna del delar jag Skatteverkets uppfattning, dock med den reservationen att en annan bedömning torde göras om det mellanliggande bolaget är ett handels- eller kommanditbolag.26 Vidare anför Skatteverket att i lagen anges som en grundläggande förutsättning att aktieägaren bedriver byggnadsrörelse eller handel med fastigheter för att en aktie ska kunna få karaktären av lageraktie (lagertillgång).27 Skatteverket synes således inte vara av den uppfattningen att bedömningen ska ske på det sätt som majoriteten i Skatterättsnämnden har gjort i förhandsbeskedsärendet.

Mot bakgrund av det ovan anförda och då främst med beaktande av Högsta förvaltningsdomstolens dom i RÅ 2000 not. 24 anser jag att majoriteten i Skatterättsnämnden inte har stöd för sitt synsätt, i vare sig några lagbestämmelser, förarbetsuttalanden eller rättspraxis. Däremot delar jag den i Skatte-rättsnämnden skiljaktiga ledamotens resonemang och jag anser således att holdingbolagets (Bolagets) aktier i de fastighetsförvaltande dotterföretagen inte utgör lagertillgångar enligt bestämmelserna i 27 kap. IL. Det som jag dock saknar när det gäller den skiljaktiga ledamotens uppfattning – när han väl har konstaterat att aktierna inte utgör lagertillgångar enligt de särskilda reglerna för handel med fastigheter – är en uttrycklig motivering till varför aktierna inte kan anses utgöra lagertillgångar enligt de allmänna reglerna i 17 kap. 3 § IL. Eftersom ledamoten har konstaterat att aktierna i de fastighetsförvaltande dotterföretagen enligt hans uppfattning utgör näringsbetingade andelar bör han emellertid underförstått även ha gjort den bedömningen att aktierna inte heller är lagertillgångar enligt de generella bestämmelserna i 17 kap. 3 § IL.

Förvaltningsrätten i Göteborg har som lagstöd för uppfattningen att andelarna i de ekonomiska föreningarna i samband med avyttringarna ska klassificeras som lagertillgångar hänvisat till bestämmelsen i 17 kap. 3 § IL. Av den bestämmelsens första stycke framgår att en lagertillgång är en tillgång som är avsedd för omsättning eller förbrukning. Förvaltningsrätten har således tillämpat den allmänna regeln för lager i likhet med vad som gäller för värde-pappersrörelse utan att för den skull hävda att dotterbolaget i fråga skulle anses bedriva värdepappersrörelse.

För att en tillgång ska klassificeras som en lagertillgång ska den ingå i en näringsverksamhet som utgör rörelse.28 Med rörelse avses annan näringsverksamhet än innehav av kontanta medel, värdepapper eller liknande tillgångar.29 Om kontanta medel, värdepapper eller liknande tillgångar innehas som ett led i rörelsen, räknas innehavet dock till rörelsen.30 Förvaltning av värdepapper utgör således inte rörelse.

Den legala definitionen av näringsverksamhet finns i 13 kap. 1 § första stycket andra meningen IL. Med näringsverksamhet avses enligt bestämmelsen förvärvsverksamhet som bedrivs yrkesmässigt och självständigt. Begreppet förvärvsverksamhet används för att begränsa definitionen till sådan verksamhet som bedrivs i förvärvssyfte, dvs. i syfte att ge ett ekonomiskt utbyte eller annorlunda uttryckt i vinstsyfte. Med kravet på yrkesmässighet följer att verksamheten ska bedrivas regelbundet, varaktigt och med viss omfattning.31 Kravet på yrkesmässighet kan ha betydelse för vilka beräkningsregler som ska tillämpas inom inkomstslaget näringsverksamhet och ett exempel på detta är frågan om köp och försäljning av värdepapper ska beskattas enligt närings- eller kapitalvinstreglerna.31 Kravet på självständighet torde i regel med automatik vara uppfyllt om verksamheten bedrivs i aktiebolagsform.33

Eftersom Förvaltningsrätten i Göteborg har ansett att andelarna i de ekonomiska föreningarna i samband med avyttringarna skulle klassificeras som lagertillgångar måste domstolen även ha ansett att dotterbolagets verksamhet haft sådan omfattning att rörelsekriterierna har varit uppfyllda. Det är enligt min mening inte tillräckligt att konstatera att dotterbolaget har innehaft andelarna i de ekonomiska föreningarna för omsättning, dvs. försäljning. Att omfattningen av dotterbolagets verksamhet har varit sådan att andelarna i de ekonomiska föreningarna ska anses ingå i någon slags rörelse kan ifrågasättas, allra helst som ledning för bedömningen av denna fråga enligt min uppfattning bör hämtas från den rättspraxis som gäller för värdepappersrörelse.

I ett antal domar har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att handel med värdepapper (värdepappersrörelse) har förelegat med hänsyn till verksamhetens yrkesmässighet.34 I samtliga dessa fall hade bolagen inte någon annan verksamhet vid sidan av köp och försäljning av värdepapper. I en av de refererade domarna konstaterade Kammarrätten i Stockholm att ” bolagets omsättning har varit betydande och hastig, att antalet aktietransaktioner varit stort och att handeln har varit såväl varaktig som regelbunden. Verksamheten framstår därför inte som förvaltning av ägarens förmögenhet utan fastmer som en genom kortfristiga aktieaffärer självständigt yrkesmässigt bedriven värdepappershandel. Vid angivna förhållanden skall värdepappershanteringen beskattas enligt reglerna för rörelse”. Regeringsrätten synes ha accepterat dessa domskäl och gjorde inte någon ändring.35 I rättspraxis har således beaktats att omsättningen varit betydande och hastig, att antalet transaktioner varit stort samt att handeln varit regelbunden och varaktig. Särskild vikt har också lagts vid att affärerna varit kortfristiga.36

Utöver nämnda praxis avseende värdepappersrörelse torde ledning även kunna hämtas från ett lagakraftvunnet förhandsbesked där ett företag avsåg att i stor omfattning (flera hundra bolag per år) yrkesmässigt förvärva andelar i vilande bolag, som upphört med tidigare bedrivna verksamheter, för att därefter lösa upp bolagen genom likvidation eller fusion.37 Med hänsyn till verksamhetens karaktär, vilket även torde inkludera verksamhetens omfattning, fann Skatterättsnämnden – såvitt nu är av intresse – att andelarna i de förvärvade bolagen skulle anses som ”lagertillgångar eller liknande tillgångar”.

Med hänsyn till vad som bl.a. gäller för att en verksamhet ska klassificeras som värdepappersrörelse anser jag att den verksamhet som har bedrivits av dotterbolaget i förvaltningsrättsmålen inte kan hänföras till rörelse och därmed kan enligt min mening inte heller andelarna i de ekonomiska föreningarna anses utgöra lagertillgångar. Utan andelarna i de ekonomiska föreningarna ska enligt min uppfattning anses utgöra näringsbetingade andelar och härav följer att vinst vid försäljningen av andelarna ska vara skattefri.

Prop. 1999/2000:2, del 2, s. 348.

SOU 1977:86, s. 66 och 529.

Prop. 1980/81:68, del A, s. 150 f.

Bestämmelserna finns numera i 27 kap. 4 och 5 §§ IL.

Bestämmelserna finns numera i 27 kap. 6 och 7 §§ IL.

Prop. 1980/81:68, del A, s. 160.

Prop. 1980/81:68, del A, s. 209.

27 kap. 4 § första stycket första meningen IL.

27 kap. 5 § punkten 1 IL.

27 kap. 6 § IL.

27 kap. 6 § punkten 2 IL.

Prop. 1980/81:68, del A, s. 161 och 209.

Inkomstskattelagen – En kommentar 2011, del 1, s. 868 (Mari Andersson, Anita Saldén Enérus och Ulf Tivéus).

Jfr 27 kap. 2 § IL.

Se bl.a. Inkomstskattelagen – En kommentar 2011, del 1, s. 863 f. (Mari Andersson, Anita Saldén Enérus och Ulf Tivéus), Fastigheten och skatten, s. 219 f. (Jan Kleerup och Hans -Tegnander), Beskattning av byggnadsrörelse, andra upplagan, s. 59 (Leif Eriksson och Eskil Qwerin) samt Skattehandboken 2010, s. 26 (KPMG).

RÅ 2000 not. 24.

Skattenytt 2001 – rättsfallskommentarer, s. 314 (Robert Påhlsson).

Jfr bl.a. Skatterättsnämndens förhandsbesked den 30 januari 2003 (Skatteverkets rättsfallsprotokoll nr 6/03) respektive den 31 januari 2008 (dnr 140-07/D).

Skatteverkets handledning för beskattning av inkomst vid 2011 års taxering, del 3, s. 251. Stöd för sin uppfattning hämtar Skatteverket i RÅ 2000 not. 24.

Jfr Förhandsbesked vid inkomsttaxeringen, s. 177 (Sture Bergström).

Skatteverkets handledning för beskattning av inkomst vid 2011 års taxering, del 3, s. 252.

SOU 2005:99, s. 314.

2 kap. 24 § första meningen IL.

2 kap. 24 § andra meningen IL.

Skatteverkets handledning för beskattning av inkomst vid 2011 års taxering, del 2, s. 53.

Skatteverkets handledning för beskattning av inkomst vid 2011 års taxering, del 2, s. 53.

Jfr Skatt på kapital, trettonde upplagan, s. 48 (Ulf Tivéus).

RÅ 1988 ref. 45 I och II samt RÅ 1988 not. 270 och 273–276.

RÅ 1988 ref. 45 II.

Skatteverkets handledning för beskattning av inkomst vid 2011 års taxering, del 2, s. 502.

Skatterättsnämndens förhandsbesked den 15 december 2008 (dnr 54-08/D).

3 Avslutande kommentarer

Både Skatterättsnämnden och förvaltningsrätten har kommit fram till att andelarna i de fastighetsförvaltande dotterföretagen utgör lagertillgångar för ägarbolagen och att vinsterna vid andelsförsäljningarna därför är skattepliktiga. I båda fallen synes det avgörande ha varit att respektive koncern på ett organiserat sätt har hanterat sina fastighetsförsäljningar genom ett och samma bolag. Trots att omständigheterna i de båda fallen i stort sett är identiska – den enda väsentliga skillnaden är enligt min mening att bolaget i förvaltnings-rättens mål har genomfört fler andelsförsäljningar än vad som är fallet i förhandsbeskedsärendet – motiveras skatteplikten på vitt skilda sätt. Skatterättsnämnden har ansett att andelarna i de fastighetsförvaltande företagen utgör lagertillgångar enligt reglerna i 27 kap. IL trots att detta inte kan anses följa av bestämmelsernas ordalydelse. Förvaltningsrätten har däremot ansett att andelarna i de fastighetsförvaltande ekonomiska föreningarna utgör lagertillgångar enligt de allmänna reglerna i 17 kap. 3 § IL.

Avgörandena och då inte minst de skilda motiveringarna har tyvärr skapat en osäkerhet om vad som gäller för fastighetskoncerner vid externa fastighetsförsäljningar genom s.k. paketeringsförfaranden med efterföljande andelsförsäljningar och har därmed även lagt ”en våt filt” över transaktionsmarknaden inom fastighetssektorn. Mot bakgrund härav är det i första hand angeläget att Högsta förvaltningsdomstolen prövar det överklagade förhandsbeskedet samt gör principiella och vägledande uttalanden om hur de relevanta lagbestämmelserna ska tillämpas.

Ulf Magnusson är skattejurist vid PwC i Stockholm.