Vårt första nummer 2012 inleds med två artiklar om en beskattningsregim, expertskatten, som ändrats inför det nya året. Skatteregleringen uppfattas som mycket viktig för storföretagen och tar sikte på att lösa skatteproblem för migrerande arbetskraft. Uppenbarligen finns dock fortfarande många oklarheter i regimen som sannolikt kan få stora praktiska konsekvenser. Andra intressanta skatteproblem som kan uppstå vid fri rörlighet på arbetsmarknaden tas upp av Robin Johansson, som beskriver amerikanska pensionsregler och möjliga effekter för migrerande personal.

Det kommande året kommer sannolikt att erbjuda ytterligare finansiell dramatik i vår del av världen. EU omformas under trycket av krisen. Exakt hur är svårt, omöjligt, att ange i själva förändringens stund. Forskarna i konstitutionell rätt och i statskunskap kommer att ha mycket att göra. En spännande uppgift för skatteforskarna är att ta tag i frågan: kommer en ökad samordning på budgetens utgiftssida också leda till samordnad inkomstsida dvs. harmoniserad inkomstbeskattning?

Under den turbulenta ytan tuffar EU rätten på. Detta belyses i detta nummer av Lars Samuelsson som fint beskriver förändringar i fondbeskattningen, som till stor del kan förklaras av vårt medlemskap i EU. Våra stående artiklar om EU-domstolens verksamhet och momsen skänker också trygghet i en orolig värld.

Skatteverket är en stabil institution som också engagerar. Det är väl spenderad tid att ta del av de välskrivna artiklarna om Skatteverkets verksamhet, som belyses utifrån av Mats Höglund och inifrån av Nils-Bertil Morgell.

Slutligen vill jag tipsa om kommentaren av Robert Knutsson till HFD:s avgörande om inkomstbeskattningen av återbetald moms. En omdebatterad fråga, som kanske fått sitt slutliga svar.

Detta var bara några exempel på läsvärda artiklar i detta nummer. Redaktionen önskar dig mycket nöje med läsningen. I nästa nummer kommer vi bland annat att presentera artiklar om de betydelsefulla räntesnurredomarna och det viktiga målet från EU-domstolen National Grid.

Stockholm i början av januari 2012

Roger Persson Österman