Skatteverket gör löpande ställningstaganden i olika skatterättsliga frågor. Syftet med dem är att uppnå en enhetlig och likformig rättstillämpning inom verket. Ställningstagandena uttrycker verkets uppfattning om vad som bör gälla vid tolkningen av en specifik bestämmelse och de anger hur en viss fråga ska hanteras inom verket. Har den skattskyldige eller skattedomstolarna en annan uppfattning i en fråga behöver ställningstagandet givetvis inte följas av dem.

Nedan redovisas en sammanställning av ställningstaganden i frågor rörande främst inkomstbeskattning och mervärdesskatt. Även ställningstaganden i övriga skatteslag m.m. kommer att redovisas, då under rubriken ”Övrigt”. De fullständiga ställningstagandena finns på Skatteverkets hemsida (www.skatteverket.se) under fliken Rättsinformation/Ställningstaganden, där även alla äldre ställningstaganden finns publicerade. De publiceras löpande under året och från 2007 publiceras ställningstagandena löpande i datumordning. Publiceringen på webben sker för att ge allmän kännedom om dem.

Inom parantes nedan anges datum och diarienummer hos Skatteverket för respektive ställningstagande. Samtliga nya diarieförda ställningstaganden anges, i vissa fall lämnas dock endast uppgift om att en viss fråga behandlats samt dess identifikationsuppgifter. Verket upprättar också ställningstaganden som inte diarieförs. Dessa kallades tidigare för stödsvar. Sådana ställningstaganden publiceras normalt inte på hemsidan och är inte heller med i den sammanställning som följer nedan.

1 Inkomstskatt

1.1 Näringsverksamhet

Allokering av dotterbolagsandelar till fast driftsställe

(Se nedan under avsnitt 1.3)

1.2 Kapital

Blankning av aktier på ett investeringssparkonto

Skatteverket anser att lagen om investeringssparkonto inte ger utrymme för att ingå blankningsavtal av aktier på ett investeringssparkonto. Det är inte heller möjligt att överföra lånade aktier direkt till ett investeringssparkonto. Lånade aktier måste alltså först överföras och förvaras på ett depåkonto. (2012-07-11, dnr 131 420029-12/111)

Kommentar: Till ställningstagandet finns ett åskådningsexempel som visar Skatteverkets uppfattning.

Schablonintäkt på investeringssparkonto omfattas av skatteavtal

(Se nedan under avsnitt 1.3)

1.3 Internationell beskattning

Allokering av dotterbolagsandelar till fast driftsställe

Vid tillämpning av intern rätt kan dotterbolagsandelar utgöra en tillgång i ett utländskt företags fasta driftställe i Sverige om det föreligger integration i verksamheten mellan det fasta driftstället och dotterbolaget. Om det finns ett skatteavtal med det land där det utländska företaget hör hemma anser Skatteverket att kommentaren till artikel 7 i OECD:s modellavtal och OECD:s vinstallokeringsrapport måste beaktas när det gäller att avgränsa vilken verksamhet som bedrivs vid det fasta driftstället och vilka tillgångar som ska hänföras dit. Skatteverket anser att dotterbolagsandelar normalt ska allokeras till den del av företaget där de personer finns som har mandat att bestämma om förvärv och avyttring av dotterbolaget samt hur förvärvet ska finansieras. Då finns också mandat att ta på sig de risker som är förknippade med förvärvet och den valda finansieringen. Om dessa personer inte är verksamma i det fasta driftstället anser Skatteverket att dotterbolagsandelarna normalt inte kan anses allokerade dit när inkomsten ska beräknas och inte heller kan den skuld som hänför sig till förvärvet allokeras till det fasta driftstället. (2012-07-03, dnr 131 470760-12/111)

Schablonintäkt på investeringssparkonto omfattas av skatteavtal

Schablonintäkt på investeringssparkonto omfattas av skatteavtal. När en person är obegränsat skattskyldig i Sverige men har hemvist i den andra staten fördelas beskattningsrätten mellan länderna enligt artikel 21 i OECD:s modellavtal, som behandlar annan inkomst.För den som är obegränsat skattskyldig och har hemvist i Sverige tillämpas däremot inkomstartiklarna i respektive skatteavtal när det ska avgöras om en annan stat har rätt att beskatta inkomsten och om uttaget av skatt i den staten är i överensstämmelse med skatteavtalet.En begränsat skattskyldig person som har ett investeringssparkonto beskattas på konventionellt sätt i Sverige. Någon schablonintäkt på kontot ska inte beräknas för dessa personer. Utdelning på svenska tillgångar på kontot beskattas med svensk kupongskatt. Skatteavtal kan dock begränsa Sveriges beskattningsanspråk. (2012-07-13, dnr 131 415888-12/111)

2 Mervärdesskatt

Omsättningsland för omsättning i samband med import, mervärdesskatt

När en säljare omsätter en vara i samband med import av varan bestäms omsättningsland utifrån vem som är tullskyldig och därmed skattskyldig för importen till Sverige; säljaren eller köparen. Det innebär att det saknar betydelse var varan befinner sig när äganderätten övergår till köparen när det sker en direkt transport av en vara från ett land utanför EU (tredjeland) till en köpare i Sverige. Det saknar även betydelse vilka eventuella leveransklausuler som angetts i avtalet mellan säljare och köpare.

EU-domstolen har i C-245/04, EMAG Handel Eder, bedömt frågor som avser handel med varor mellan EU-länder. Skatteverket anser inte att domen är tillämplig vid bedömning av omsättningsland vid import. (2012-07-04, dnr 131 340942-12/111)

Kommentar: Detta ställningstagande ersätter det tidigare ställningstagandet Omsättningsland för omsättning i samband med import, daterat 2009-03-20, dnr 131 196887-09/111. Det nya ställningstagandet medför ingen ändring i sak utan innebär enbart ett förtydligande av exempel 3 i avsnitt 4.4. Till ställningstagandet finns fyra åskådliggörande exempel.

Avregistrering på Skatteverkets initiativ; mervärdesskatt

Den som är skattskyldig till mervärdesskatt ska registreras och kvarstå som registrerad så länge som verksamheten som medför skattskyldighet bedrivs. Skatteverket kan endast avregistrera ett företag när det inte längre uppfyller förutsättningarna för att vara registrerat.

Det förhållandet att ett företag inte lämnar mervärdesskattedeklarationer och periodiska sammanställningar är endast ett tecken på att företaget inte längre bedriver någon verksamhet. Innan Skatteverket avregistrerar ett företag måste verket utreda om de uteblivna deklarationerna och sammanställningarna beror på att företaget upphört med sin verksamhet eller om det finns en annan anledning till detta.

Även om ett företag har lämnat falska uppgifter för att bli registrerat för mervärdesskatt kan Skatteverket avregistrera företaget endast om förutsättningarna för registrering inte är uppfyllda. Enbart det förhållandet att företaget efter registrering utnyttjar sitt registreringsnummer för skatteundandragande eller bedrägerier är inte tillräcklig grund för avregistrering. (2012-07-04, dnr 131 403047-12/111)

Ingvar Håkansson är rättslig expert vid Skatteverkets rättsavdelning.