Tanken med avsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Pernilla Rendahl (pernilla.rendahl@jibs.hj.se). Litteratur kan skickas till Internationella Handelshögskolan i Jönköping, Pernilla Rendahl, Box 1024, 551 11 Jönköping.

Calleman, Catharina, Rätten i den ekonomiska krisen, Iustus förlag 2011, 218 sidor

Boken innehåller flera olika artiklar av olika författare från Örebro universitet, däribland professor Eleonor Kristoffersson. Artiklarna belyser olika rättsliga frågor som är såväl rättshistoriska som komparativa, men även specifika skatterättsliga eller krediträttsliga frågor belyses. Boken ger därmed olika perspektiv från olika rättsområden.

Elgebrant, Emil, Ägande och värde av utsläppsrätter och andra liknande handelsobjekt – En sakrättsligt, redovisningsrättslig och skatterättslig studie, ak. avh. Jure förlag 2012, 376 sidor

Avhandlingen behandlar flera frågor som aktualiseras genom handel med marknadsbaserade styrsystem såsom utsläppsrätter. Värdet och ägandet av de marknadsbaserade styrsystemen ställer frågor om såväl rättslig form som rättsliga effekter av klassificeringen av handelsobjekten, flera följdproblem belyses i avhandlingens analys.

Holmquist, Rolf och Lindmark, Johan, Skatt och skattebrott, Norstedts juridik 2012, 200 sidor

Boken behandlar flera av de frågor som uppstår när skatterätten möter straffrätten. Skattebrottslagen diskuteras men även smuggling och tullbrott. Ämnet är relevant för den som studerar eller arbetar med såväl skatterättsliga som straffrättsliga frågor nära anknutna till de båda rättsområdenas möte.

Kristoffersson, Eleonor, Melz, Peter, Kleerup Jan och Öberg, Jesper, Mervärdesskatt i teori och praktik, 3 upplagan, Norstedts juridik 2012, 265 sidor

Boken presenterar gällande lagstiftning, såväl EU-rätt som svensk rätt, samt relevant praxis. Mervärdesskatten beskrivs och diskuteras utifrån såväl ett teoretiskt som ett praktiskt perspektiv och lämpar sig väl för både studenter och praktiker som vill lära sig mer om mervärdesskatt. Den allmänna delen ger en introduktion till och en beskrivning av mervärdesskattens grundläggande principer och funktion. Den särskilda delen behandlar vissa särreglerade områden som ofta anses komplicerade och leder till många frågor.

Rabe, Gunnar, Skattelagstiftning 12:1 – Lagar och andra författningar som de lyder den 1 januari 2012, 44 upplagan, Norstedts Juridik, 2012, 1168 sidor

Lagsamlingen omfattar samtliga väsentliga lagar på skatteområdet och innehåller samtliga ändringar i de återgivna lagarna fram till och med december 2010. Viss EU-rättslig reglering som är väsentlig på skatteområdet såsom direktiven för direkt beskattning och utdrag ur fördrag och OECD:s modellavtal återfinns i samlingen. Sammanställningen avslutas med tabellöversikter. Lagsamlingen är värdefull för den som vill ha en samlad överblick över den skatterättsliga lagstiftningen.

Jur. dr Pernilla Rendahl är universitetslektor vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping.