Syftet med SkatteNytts rättsfallskommentarshäfte är att göra innehållet i rättspraxis ytterligare åtkomligt genom ämnesmässigt systematiserade kommentarer. Kommentarerna innefattar i varierande omfattning förklaringar, tolkningar och synpunkter på praxis.

Kommentarerna omfattar alla referatmål och alla notismål på skatteområdet avgjorda av Högsta förvaltningsdomstolen under 2011. De mål som inte ens ansetts vara värda att få rangen av notismål refereras utom i undantagsfall inte i häftet. Som bekant finns det numera tre kategorier av mål, referatmål, notismål samt övriga mål.

Från och med rättsfallskommentarshäftet år 2001 återfinns också EU-domstolens domar i häftet.

Regeringsrätten har den 1 januari 2011 bytt namn till Högsta förvaltningsdomstolen. I enlighet med domstolens egen rekommendation används genomgående den nya beteckningen även för tid dessförinnan.

De flesta kommentarer är av utrymmesskäl relativt kortfattade. Alla problem har därför inte kunnat analyseras uttömmande, utan ambitionen har varit att lyfta fram det centrala i varje mål.

Varje författare svarar själv för innehållet i sitt avsnitt.

Den som önskar läsa mer utförliga referat (okommenterade) hänvisas till tidigare nummer av SkatteNytt och/eller Högsta förvaltningsdomstolens Årsbok, Skatteverkets hemsida www.skatteverket.se och EU-domstolens hemsida curia.eu.int.

I rättsfallsregistret har målen sorterats in efter den paragraf som gällde vid det behandlade taxeringsåret. Kumulerade register avseende åren fr.o.m. 1990 finns på SkatteNytts hemsida www.skattenytt.se.

Författarnamn står under varje avsnittsrubrik. En fullständig författarförteckning med kort presentation finns samlad i början av häftet.

I och med detta nummer lämnar professor Gustaf Lindencrona oss som skribent i rättsfallskommentarshäftet. Gustaf har, ända sedan det första rättsfallshäftet 1991, kommenterat domarna på området svensk internationell beskattning. Under hela tiden har Gustaf lyckats med att både skriva lättläst, och att hålla analysen på hög nivå med många paralleller. Tack Gustaf för ditt arbete!

För samordningen av detta häfte svarar Gunnar Rabe.