Kära läsare! Skattenytt producerar årligen en särskild utgåva, avsedd för publicering av akademiskt inriktade artiklar. Denna årsskrift är den fjärde som utkommit.

De två första artiklarna av David Kleist och Tomas Eurenius har genomgått sedvanlig, vetenskaplig anonymiserad granskning. Således har både författare och granskare varit okända för varandra. Granskarna har utgjorts av erkända skatterättsliga forskare i de nordiska länderna. Granskningen har i första hand syftat till att säkerställa att artiklarna har hållit en godkänd vetenskaplig kvalitet. Granskarna har även haft möjlighet att lämna kommentarer och föreslå förbättringar av artiklarna.

Bidragen av Anders Hultqvist och Ann-Sophie Sallander bygger båda på anföranden vid TOR/Skattenytts stiftelses forskarkonferens som hölls i slutet av augusti vid Engholms Slott. Tidskriften Skattenytt ägs av denna stiftelse. Överskottet från tidskriften används av stiftelsen för att på olika sätt för stödja skatterättslig forskning. Ämnena som behandlades vid 2014 års konferens var dels Företagsskattekommitténs betänkande (SOU 2014:40), dels metodfrågor kring rättsbildningen i samspelet mellan nationell och övernationell rätt. De båda bidragen behandlar det senare ämnet.

I detta nummer medverkar följande författare:

David Kleist är juris doktor i finansrätt och universitetslektor vid Juridiska institutionen, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Han disputerade 2012 på avhandlingen Methods for elimination of double taxation under double tax treaties och har tidigare varit verksam som advokat.

Tomas Eurenius är sekreterare i Utredningen om Översyn av fastighetstaxeringen av elproduktionsenheter (Fi 2014:14). Han har tidigare under många år arbetat med mervärdesskatterättsliga frågor på Finansdepartementets Skatteavdelning och som skattekonsult. Han har också publicerat ett par artiklar avseende mervärdesskatt. Han har dessutom bl.a. varit sekreterare i Skatteförenklingsutredningen (Fi 2012:9) och rättslig utredare på Skatteverket.

Anders Hultqvist är adjungerad professor i finansrätt vid Stockholms universitet. Han disputerade 1995 på avhandlingen Legalitetsprincipen vid inkomstbeskattningen och har sedan dess publicerat bl.a. monografin Moms och finansiella tjänster (1998).

Ann-Sophie Sallander är verksam som lektor i offentlig rätt vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet. Hon disputerade 2013 vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping på avhandlingen Ömsesidiga överenskommelser enligt skatteavtal.

Avsikten är att även fortsättningsvis producera ett Akademiskt nummer per år. Redaktionen tar gärna emot bidrag till 2015 års utgåva. Avslutningsvis vill redaktionen tacka alla som på något sätt deltagit i produktionen av denna årsskrift.

Stefan Olsson