Tanken med avsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Sebastian Moll (sebastian.moll@kau.se). Litteratur kan skickas till Sebastian Moll, Handelshögskolan, Karlstads universitet, Universitetsgatan 2, 651 88 Karlstad.

Annacondia, Fabiola, van der Corput, Walter, EU VAT Compass 2014/ 2015, IBFD 2014, ± 750 sidor

Författad på engelska, liksom övriga böcker i detta nummers litteraturbevakning, behandlar denna bok de viktigaste inslagen i EU:s mervärdesskattesystem. Verket kan utgöra en referenskälla för de som arbetar med mervärdesskatt. Verket är uppdelat i tre delar, där den första bland annat presenterar den konsoliderade versionen av momsdirektivet (2006/112 EC). Del två behandlar rättspraxis från EU domstolen och ger en resumé över mer än 600 domar som berör moms. Vid sidan av detta inkluderas även fall som förväntas avgöras under 2014 och 2015. Den tredje och avslutande delen ger en översikt över de alternativ som föreskrivs i mervärdesskattedirektivet som har tagits upp av de enskilda medlemsstaterna. Analysen omfattar alla 28 medlemsstater, inklusive Kroatien.

Deloitte global tax center (Europe), Quick reference to European VAT compliance 2014, Kluwer Law International 2014, 832 sidor

Denna bok har författats i syfte att utgöra ett praktiskt referensverk som förenklar problemlösningen kring regelstyrning och regelefterlevnad på momsområdet genom att förekomma relevanta utmaningar och ge pålitlig hjälp. Boken omfattar två skilda delar. Del ett ger en översikt över hur olika momssystem fungerar i Europa, med fokus på compliance. Del två utgörs av detaljerade, land-specifika profiler, där utgångspunkten är VAT compliance. Även Island, Norge oh Schweiz har här inkluderats.

Gutiérrez P., Carlos, m.fl., Global Corporate Tax Handbook 2014 samt Global Individual Tax Handbook 2014, IBFD 2014, 1306 respektive 914 sidor

I dessa två böcker behandlas beskattningen i inte mindre än 98 stater. De två separata handböckerna kompletterar varandra och är tänkta att användas tillsammans. De behandlar var för sig företags- respektive individbeskattning. Verken tillhandahåller enligt förlagets utsago de största och mest auktoritativa kartläggningarna av skattesystem i världen. Liksom övriga titlar i IBFD:s Global Tax Series följer länder-kapitlen en gemensam layout som möjliggör ett enkelt handhavande där länder lätt kan jämföras.

Micheau, Claire, State aid, subsidy and tax incentives under EU and WTO law, Kluwer Law International 2014, 616 sidor

I en alltmer globaliserad värld har fiskala åtgärder och skattelättnader blivit allt mer förekommande. Trots detta har regleringen av denna typ av skattestimulans förblivit komplicerad. Reglering på nationell nivå härrör huvudsakligen från gemenskapsrätten och WTO. Under det senaste decenniet har stöd och bidrag i form av skatteförmåner varit vanligt förekommande. I denna bok undersöks om EU:s och WTO:s reglering är förenlig med de nationella skattesystemen. Med en djupgående analys av statligt stöd och subventioner i form av skattelagstiftning undersöker författaren hur de rättsliga ramar som ges i EU- och WTO-rätten genomförs på nationell nivå.

Boken, som är en doktorsavhandling, tilldelades Grand Prix Solennel de la Chancellerie des Universités de Paris för bästa avhandling försvarad 2010 och priset Award for Outstanding PhD Thesis av Luxemburgska Fonds National de la Recherche (FNR).

Tetlak, Karolina, Taxation of International Sportsmen, IBFD 2014, 350 sidor

Taxation of International Sportsmen ger en detaljerad analys av beskattningen av inkomster från deltagande i internationella idrottstävlingar. Närmare bestämt i vilken utsträckning bestämmelser i dubbelbeskattningsavtal baserade på artikel 17 i OECD:s modellavtal kan användas för att reglera beskattningen av idrottare i samband med internationella idrottsevent. Nu gällande internationell rätt fyller enligt författaren inte sin tänkta funktion vid de allra största eventen, exempelvis Olympiska spelen. De skattemässiga förfaranden som är nuvarande praxis då stora idrottsevenemang arrangeras är inte sällan oförenliga med allmänna principer i internationell rätt såväl som nationell rätt i värdländerna.

Författaren analyserar de skattelättnader som erbjuds utländska idrottare och föreslår komplement till artikel 17, eller att den eventuellt ersätts i sin helhet. Vidare argumenteras för varför alternativa åtgärder skulle kunna vidtas för att möta kraven från dagens stora mästerskap.

Sebastian Moll är doktorand i civilrätt vid Örebro universitet i samarbete med Karlstads universitet.