I HFD 2013 ref. 87 har Högsta förvaltningsdomstolen klargjort att köpare av hushållsarbete, som betalat resterande del av vad arbetet kostat efter det att Skatteverket avslagit utförarens begäran om utbetalning kan få skattereduktion när domstol ändrat Skatteverkets beslut.

Skatteverket beslutade i juni 2012 att avslå en begäran om utbetalning för rotarbete från en utförare eftersom köparen inte kunde visa att han var ägare till den bostad som arbetet utförts på. Köparen överklagade beslutet. I avvaktan på förvaltningsrättens dom betalade köparen resterande del av arbetskostnaden till utföraren. Förvaltningsrätten avslog begäran med motiveringen att köparen inte styrkt sitt ägande till fastigheten samt att även om han skulle betraktas som ägare till kolonilotten så skulle skattereduktion inte medges eftersom han betalat hela beloppet till utföraren. Köparen överklagade förvaltningsrättens beslut till kammarrätten.

Kammarrätten fann att köparen hade styrkt sin äganderätt till bostaden och att han därför hade rätt till skattereduktion för rotarbete. Kammarrätten ansåg att man kunde bortse från den betalning som köparen gjort efter Skatteverkets beslutat att avslå begäran om utbetalning eftersom betalningen framtvingats av Skatteverkets avslagsbeslut som kammarrätten funnit grundats på felaktiga förutsättningar.

HFD gjorde samma bedömning som kammarrätten.

Domen innebär att det är nu får anses klarlagt att den omständigheten att en köpare betalat resterande del av arbetskostnaden efter det att Skatteverket beslutat att avslå en begäran om utbetalning inte ska påverka rätten till skattereduktion om det vid domstolsprövningen visar sig att övriga förutsättningar för skattereduktion är uppfyllda.

I HFD 2013 not. 33 var det fråga om skattereduktion för spanska socialförsäkringsavgifter. Målet som var ett förhandsbesked avvisades av HFD eftersom det saknades närmare beskrivning av avgifterna och vad de finansierade.

Pia Blank Thörnroos