I slutet av varje år konstateras ofta att året har gått fort och en viss nostalgi blandas med försiktigt hopp om vad nästa år har att erbjuda. Jag känner en stor tacksamhet till mina medredaktörer, Katia Cejie och Stefan Olsson och vår redaktionssekreterare Annika Svanfeldt som har bidragit till att arbetet med SkatteNytt under 2015 har varit både roligt och intressant! Jag vill också rikta ett särskilt tack till SkatteNytts fantastiska redaktionskommitté!

Nummer 12 av SkatteNytt bjuder på den andra och avslutande delen av Katarina Fasts artikel om förslaget till en samlad sanktionsprövning. Därefter diskuteras implementeringen av ändringarna i moder/dotterbolagsdirektivet av Carl Lindberg. Den tredje artikeln belyser problemen i mötet mellan civilrätt och skatterätt avseende moms och exploateringsavtal som är skriven av Josefina Erdös och Jan Kleerup.

Avslutningsvis kommenterar Katia Cejie och Maria Hilling aktuell praxis från EU-domstolen avseende direkt beskattning och Sebastian Moll ger tips om nyutgiven litteratur.

God Jul och Gott Nytt År!

Pernilla Rendahl