Innehåll

Skattenytt nr 7-8 2015 s. 501

Kära läsare!

Sommaren närmar sig med stormsteg när jag skriver dessa rader och som vanligt har årets första halvår gått alldeles för snabbt. Jag hoppas att det finns tid för lite läsning av SkatteNytt på kontoret eller i hängmattan eftersom det finns flera tankeväckande bidrag i det här häftet. SkatteNytt strävar efter att lyfta fram både teoretiskt och praktiskt intressanta artiklar och kommentarer avseende skatterätt, men även andra perspektiv på skatterätten. Därför är det extra roligt att i det här häftet kunna lyfta fram både förvaltningsrättsliga och ekonomiska perspektiv.

Först ut är en intervju med Inga-Lill Askersjö där hon ger sitt perspektiv på hennes tidigare arbete vid Skatteverket. Därefter presenteras ett förvaltningsrättsligt perspektiv på fördjupad dialog, författat av Ulf Bernitz och Jane Reichel. En ekonomisk analys av marginalskatterna presenteras av Johan Fall och Peter Ericson. Ylva Larsson och Nils-Bertill Morgell har fördjupat sig i frågan om ackord och annan eftergift av skattefordran. Sista artikeln är skriven av Anders Hultqvist och presenterar fortsatta funderingar avseende ränteavdragsbegränsningar.

Förutom intervjuer och artiklar så presenterar Katia Cejie och Maria Hilling de senaste EU-rättsliga domarna avseende direkt skatt. Sebastian Moll avslutar häftet med en kort presentation av ny och kommande litteratur.

Bo Svensson har avslutningsvis i en debattartikel funderat på 3:12-reglerna genom en historisk tillbakablick. Artikeln bygger på en presentation som hölls under SkatteAkademin på Handelshögskolan i Göteborg tidigare i våras.

Fundera, tänk och diskutera vidare. Hör gärna av Er med synpunkter.

Soliga hälsningar

Pernilla Rendahl