Det känns som att det inte var många dagar sedan jag skrev förord till häfte nummer nio i SkatteNytt och nu är det redan dags att skriva förord till häfte nummer tio. Tiden springer iväg, men även om SkatteNytt inte kan få tiden att stanna så ger den en möjlighet till avbrott för spännande läsning.

Det här häftet bjuder på artikel nummer två i vår BEPS-serie som är skriven av David Kleist och behandlar det multilaterala tvistlösningsinstrumentet som är ett av de resultat som följt av BEPS-projektet. Nästa artikel i BEPS-serien kommer att behandla bland annat frågor om subsidiaritet.

Den andra artikeln i det här häftet behandlar legalitetsprincipen, eller närmare bestämt, bestämdhetskravet i legalitetsprincipen och är skriven av Anders Hultqvist. Den tredje artikeln är skriven av Sofie Gustavsson och behandlar stadigvarande vistelse och hur tillfälliga avbrott i en Sverigevistelse påverkar bedömningen.

Efter artiklarna presenterar vi på sedvanligt vis kortare kommentarer av praxis på mervärdesskatteområdet, där Mattias Fri och Jan Kleerup sammanfattar och belyser aktuella frågor. Därefter kommenterar Lennart Staberg och Pär Magnus Wisén ett internprissättningsmål rörande marknadsmässig räntenivå i låneavtal från HFD.

Avslutningsvis anmäler Robert Påhlsson den senaste doktorsavhandlingen på mervärdesskatteområdet författad av Marta Papis-Almansa och Mikael Ek lyfter fram aktuell litteratur på skatterättsområdet.

Från ett strålande soligt Göteborg!

Pernilla Rendahl