Tanken med avsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Sebastian Moll (sebastian.moll@kau.se). Litteratur kan skickas till Sebastian Moll, Handelshögskolan, Karlstads universitet, Universitetsgatan 2, 651 88 Karlstad.

Antonson, Jan, Pålsson, Susanne, Representation & sponsring – Reglerna från 2015, Intern och extern representation, Jubileum, Gåvor, Muta och bestickning, Idrotts- och kultursponsring, 11:e upplagan, Tholin & Larsson 2015, 410 sidor

Eftersom detaljerad skattelagstiftning saknas är det ofta rättspraxis som får agerar vägledare i skattefrågor om representation och sponsring. Författarna besvarar i denna bok flertalet praktiska frågor. Upplaga 11 har uppdaterats med bland annat ett nytt avsnitt om studie- och konferensresor. Framställningen innehåller även ett stort antal rättsfallsanalyser.

Bakker, Anuscka, IBFD Tax Accounting – Unravelling the Mystery of Income Taxes, IBFD 2015, 422 sidor

Skillnaderna mellan principerna som används för finansiell rapportering och principerna som styr beskattningen är av intresse för skatterevisorer. Bakker ger i denna bok läsaren en inblick i hur redovisning av inkomstskatt går till enligt International Financial Reporting Standards (IAS 12). En detaljerad tio-stegs metod för att beräkna och fastställa skattekonsekvenserna av den finansiella rapporteringen presenteras. Boken innehåller såväl teoretiska delar som praktiska exempel.

Larsson, Håkan, Gustavsson, Pelle, Andreasson, Kristina, Momshandboken – reglerna 2015/16, 8:e upplagan, Tholin & Larsson 2015, 1020 sidor

Denna handbok ger vägledning i ett stort antal momsfrågor. Läsaren kan vänta sig utförliga redogörelser för de aktuella regelverken såväl som presentation av rättsfall och praktiska exempel. För den som söker råd och tips uppskattas att Skatteverkets syn presenteras i flertalet situationer. Vid sidan av detta behandlas EU:s momsdirektiv och EU-domstolens tolkning av detta.

Sumrada Slavnic, Nana, European Capital Movements and Corporate Taxation, IBFD 2015, 534 sidor

Utgångspunkten för denna bok är EU:s reglering av kapitaltransaktioner som även berör frågor om direkt beskattning. Bland annat jämförs och kontrasteras byggstenarna i EU:s kapital- och skattesystem med regleringen från OECD och WTO. Boken avslutas med ett förslag på en alternativ metod till domstolens bedömning av skatteärenden, särskilt med avseende på EU:s grundläggande friheter.

Sebastian Moll är doktorand i civilrätt vid Karlstads universitet.