Tanken med avsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Mikael Ek (mikael.ek@jur.uu.se). Litteratur kan skickas till Mikael Ek, Juridiska institutionen, Gamla torget 6, 753 20 Uppsala.

Chodioff, David, Tax Litigation, 2:a upplagan, Sweet & Maxwell, 600 sidor

Den andra utgåvan av denna bok om skatterättsliga tvister inkluderar fler jurisdiktioner än tidigare. I likhet med föregående upplaga riktar sig Tax Litigation till bl.a. skattejurister, företagsledare och revisorer och innehåller grunderna för skatteprocesser ur ett multinationellt och komparativt perspektiv. Boken hjälper exempelvis läsaren att identifiera relevant lagstiftning, att förstå rättegångsprocessen samt att åskådliggöra speciella nationella rättegångsaspekter.

Lang, Michael mfl. GAARs – A Key Element of Tax Systems in the Post-BEPS World, IBFD, 840 sidor

GAARs (general anti-avoidance rules) har länge varit föremål för diskussion inom både praktiska och akademiska kretsar. När nu många länder inför eller skärper denna typ av lagstiftning blir en belysning av reglernas karaktär mer relevant än någonsin. Denna bok syftar till att ge lagstiftare, skattemyndigheter, domstolar och skattekonsulter en förståelse av och tillvägagångssätt för behandlingen av skatteundandragande, baserat på rapporter från 39 länder. Boken innehåller även skatteavtalsrättsliga och EU-rättsliga aspekter som är kopplade till ämnet.

Pistone, Pasqual, Vilar Ezcurra, Marta, Energy Taxation, Environmental Protection and State Aids, IBFD, 442 sidor

Denna bok syftar till att fylla ut bristen på litteratur avseende energiskatter. Bokens fokus ligger på hur globala beskattningsproblem kan lösas och hur EU kan närma sig dessa, särskilt med förbudet mot statsstöd inom den inre marknaden i åtanke tillsammans med målsättningen att skapa en hållbar utveckling och ett effektivt miljöskydd.

Seer, Roman, Wilms, Anna Lena, Surcharges and Penalties in Tax Law, IBFD, 854 sidor

Med 20 nationella rapporter bidrar Surcharges and Penalties in Tax Law med en omfattande jämförelse av nationella skatteförfaranden och skattebrottsaspekter avseende vilka tilläggsavgifter som kan tas ut och hur de förhåller sig till straffrättsliga sanktioner. De nationella rapporterna åtföljs av flera andra rapporter och kommentarer som återspeglar 2015 års EATLP-kongress. Boken syftar till att bidra med ett komparativt perspektiv avseende tilläggsavgifter, något som endast sparsamt har belysts tidigare.

Mikael Ek är doktorand i finansrätt vid Uppsala universitet.