Tanken med avsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Mikael Ek (mikael.ek@jur.uu.se). Litteratur kan skickas till Mikael Ek, Juridiska institutionen, Gamla torget 6, 753 20 Uppsala.

Annacondia, Fabiola (red.), EU VAT Compass 2017/2018, IBFD, 844 sidor.

EU VAT Compass 2017/2018 är fokuserad på de viktigaste aspekterna av EU:s mervärdesskattesystem och kan användas som referensmaterial av alla som arbetar med mervärdesskatterättsliga frågor. Boken innehåller de flesta direktiv och förordningar på mervärdesskatteområdet samt en överblick över EU-domstolens praxis, där fler än 800 mål omnämns, inklusive anhängigjorda mål som förväntas utmynna i domar under 2017 och 2018.

Rabe, Gunnar, Skattelagstiftning 17:2, Wolter Kluwer, 1048 sidor.

Den femtiofemte utgåvan av lagstiftsamlingen innehåller i stort sett alla skatterättsliga lagar tillsammans med äldre lydelser av lagtext avseende direkt skatt och mervärdesskatt. Även relevanta EU-rättsliga direktiv liksom OECD:s modellavtal återfinns i samlingen. Utöver detta ingår ett tabellavsnitt med de vanligaste efterfrågade sifferuppgifterna, ett omfattande sakregister samt hänvisningar till propositioner och utskottsbetänkanden.

Mikael Ek är doktorand i finansrätt vid Uppsala universitet.