Punktskatt HFD

Energiskatt

I förhandsbeskedsärendet HFD 2016 not. 9 fann HFD att trycksättning av fordonsgas i s.k. CNG-anläggningar vare sig har ansetts utgöra del av framställningen av gas eller del av en tillverkningsprocess i industriell verksamhet.1 Detta innebär att energiskatten på el vid trycksättningen kommer att beskattas med den högre skattesatsen och inte med 0, alternativt industriskattesatsen.

Bolaget framställer, förädlar och distribuerar skattepliktiga bränslen i form av gasformig och flytande naturgas, gasformig och flytande biogas samt gasol. Distribution sker via naturgasnätet, som används för distribution av gas från flera producenter. När den lågkomprimerade gasen tillförs naturgasnätet tillsätts gasol för att ge den ett energivärde motsvarande den naturgas som distribueras i naturgasnätet. Bolaget säljer fordonsgas. För att gasen ska kunna användas i fordon trycksätts den till 200 bars tryck. Detta sker i s.k. CNG-anläggningar som är samlokaliserade med lokala anläggningar för lagring och leverans av trycksatt gas på tankstationerna.

Bolaget ansökte om förhandsbesked för att få klarhet i om förbrukningen av elektrisk kraft i kompressorer m.m. i CNG-anläggningarna är att anse som förbrukning vid framställning av energiprodukter eller andra produkter för vilka skatteplikt har inträtt för tillverkaren. För det fall att svaret var nekande undrade bolaget om förbrukningen av elektrisk kraft är att anse som förbrukning i industriell verksamhet i tillverkningsprocessen.

Skatterättsnämnden fann att gasen var framställd redan vid leverans till CNG-anläggningen. Trycksättningen där kunde därför inte utgöra ett led i framställningsprocessen. Hanteringen på CNG-anläggningarna kunde i stället ses som ett led i distributionen eller försäljningen av gas såsom drivmedel till fordon. Den elektriska kraften kunde därför inte heller anses förbrukad i industriell verksamhet i tillverkningsprocessen. Högsta förvaltningsdomstolen gjorde samma bedömning som Skatterättsnämnden.

Skatterättsnämnden och HFD var av meningen att när gasen lämnat produktionsanläggningen så var den under distribution. Förbrukning som sker för distribution är beskattad med den högre skattesatsen. Ett alternativt synsätt hade varit att se att förädlingen som avslutad först när produkten har de egenskaper som konsumenten efterfrågar, jfr bl.a. RÅ 2002 ref. 16, vilket hade skapat en neutralitet i beskattningen av den el som förbrukats för komprimering av den gas som komprimeras inom en produktionsanläggning och den el som förbrukas för komprimering i CNG-anläggningen.

Fredrik Jonsson

En CNG-anläggning består av en eller flera kompressorer som suger gas från naturgasnätet och trycksätter gasen samt för över den till ett färdigvarulager.