Innan häftets innehåll presenteras närmare ska vi minnas en person som bland annat länge har varit engagerad i SkatteNytts utgivning. Leif Edvardsson gick bort tidigare under sommaren och häftet inleds med minnesord från några av Leifs tidigare kollegor vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet.

Precis som sig bör behandlas flera olika ämnen i SkatteNytts häfte nr 9. Flera av de frågor som behandlas här har diskuterats i stor utsträckning både i SkatteNytt och media.

Den första artikeln är skriven av Peter Melz och diskuterar SKV:s förändringar i ställningstagandet från 2017 avseende upplåtelser av privatbostäder. Förhoppningsvis kommer en replik på detta i ett kommande häfte. Den andra artikeln är en omarbetad examensuppsats där Autilia Arfwidsson diskuterar hybridregeln i ATAD.

I den tredje artikeln diskuterar Stig von Bahr kammarrätternas mål om riskkapitalverksamhet. Målen är omfattande (fler än åttio) och knyter an till tidigare artiklar i SkatteNytt om motsvarande ämne. Den fjärde artikeln behandlar förslaget till nya ränteavdragsbegränsningsregler och är skriven av Haider Abed Ali.

Härefter lyfter Jan Kleerup och Mattias Fri fram flera intressanta mervärdesskatterättsliga mål, bland annat Svea Skog målet som även kommer att behandlas i en längre artikel i nästa häfte. Avslutningsvis tipsar Mikael Ek om nyutkommen litteratur.

Med förhoppning om att sommaren inte är helt avslutad när häftet är i Er hand och att den kommande hösten blir ljus.

Pernilla Rendahl