Kära läsare!

Inför 2018 har SkatteNytt ånyo fått en delvis ny redaktion, som består av Stefan Olsson som går upp som redaktör och ansvarig utgivare och Eleonor Kristoffersson och Jan Kellgren som tillträder som biträdande redaktörer. Redaktionssekreterare är som tidigare Patrik Emblad. Martin Berglund fortsätter också som redaktör för rättsfallshäftet (nr 6).

Stefan Olsson är professor i finansrätt vid Handelshögskolan, Karlstads universitet. Efter disputationen 2001 på en avhandling som behandlade punktskatter ur både ett europeiskt och svenskt perspektiv har Stefan forskat bl.a. om konstitutionella frågor och sambandet mellan redovisning och beskattning. Stefan har varit biträdande redaktör för tidskriften sedan 2010 och också ansvarat för den Akademiska årsskriften.

Eleonor Kristoffersson är professor i skatterätt vid Juridicum, Örebro universitet. Hon disputerade 2001 på en avhandling om mervärdesskatt och omstruktureringar och har senare forskat bl.a. om rättskraft i skatteprocessen och elektroniska deklarationer. Vidare har Eleonor bl.a. varit gästprofessor i Gävle och Salzburg och har också koordinerat internationella forskningsprojekt.

Jan Kellgren är bitr. professor i skatterätt vid Avdelningen för Affärsrätt, Linköpings universitet. Hans avhandling behandlade mål och metoder vid tolkning av skattelag, med särskild inriktning på användning av förarbeten. Senare publikationer omfattar bl. a. kunskapsutveckling och beskattning, beskattning av enkla bolag samt tidsfrågor i inkomstbeskattningen. Intresseområden är företagsbeskattning, särskilt redovisning och beskattning, immateriella resurser, koncernbeskattning, företagsöverlåtelser och omstruktureringar, samt mer övergripande filosofiska/övergripande spörsmål.

Patrik Emblad är doktorand i skatterätt vid Juridiska institutionen, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Avhandlingsprojektet består i en kritisk analys av hur civilrätt uppfattas i skatterättslig doktrin, samt i en rekonstruktion av synen på civilrätt.

Martin Berglund är docent i finansrätt vid Juridiska fakulteten, Uppsala universitet. Han disputerade 2013 på en avhandling om avräkningsmetoden och har efter disputationen bl.a. publicerat ett verk om Schumackerdoktrinen. Forskningen är inriktad mot internationell skatterätt, stiftelsebeskattning och skatteteori.

Som nytillträdd redaktion känner vi ödmjukhet och tacksamhet inför uppdraget som anförtrotts oss, inte bara gentemot tidskriftens ägare TOR/Skattenytts stiftelse, utan även mot den trogna och lojala läsekrets som tidskriften har. Ambition med tidskriften är, precis som tidigare, att erbjuda läsekretsen både skattenyheter och fördjupade analyser och kommentarer i olika skatterättsliga frågor. SkatteNytt är ett forum och en mötesplats både för forskare och för praktiker med kortare eller längre bidrag i aktuella ämnen, rättsfallsanalyser, debattinlägg, litteraturrecensioner m.m. För vetenskapliga artiklar finns också möjlighet till publicering i den Akademiska årsskriften efter genomgången peer review, dvs. vetenskaplig granskning av en anonym granskare.

Vi vill passa på och tacka Pernilla Rendahl och Ann-Sophie Sallander som avgående redaktörer för det fina arbetet som har nedlagts av dem för tidskriften. Vidare vill vi i detta förord tacka de medlemmar i redaktionskommittén, som inför 2018 väljer att lämna sina uppdrag av olika skäl. Skattejuristen Jan Kleerup har varit ledamot under ett stort antal år och har under denna tid också som författare bevakat utvecklingen inom mervärdesskatteområdet. Professor Teresa Simon-Almendal tillträder ett uppdrag som prodekan vid den Juridiska fakulteten, Stockholms universitet. Skattejuristen Johanna Hållén har lämnar sin tjänst vid Svenskt Näringsliv för att bedriva advokatverksamhet. Stort tack till er alla för era insatser i redaktionskommittén!

I årets första nummer skriver Stefan Olsson om rättsvetenskaplig terminologi, med fokus på exempel från finansmarknads-, skatte- och redovisningsrätt. Artikeln baseras på ett mer omfattande forskningsprojekt.

Under hösten 2017 stod den internationella skatterätten i fokus även i den allmänna mediebevakningen, till följd av den s.k. paradisläckan. En av de debattörer som uppmärksammades utanför våra ”skattekretsar” var förre OECD-experten Torsten Fensby, som i detta nummer behandlar frågan om informationsutbytesavtalen strider mot de mänskliga rättigheterna.

Urban Rydin följer upp följer upp förra numrets artikel av Carl Beyer om HFD:s dom om beskattning av styrelseuppdrag och ger sitt perspektiv på de frågor som avgörandet aktualiserar.

Mats Anderson och Johanna Hållén diskuterar praxis kring osanna fakturor, med utgångspunkt i HFD 2012 ref. 69.

Vidare innehåller detta nummer Martin Berglunds anmälan av Yvettes Linds doktorsavhandling om gränsgångare, Jan Kleerup och Ulrika Grefbergs nyhetsrapport om mervärdesskatt samt Mikael Eks rapport om ny litteratur.

Välkommen till en ny årgång med SkatteNytt!

Stefan Olsson, Eleonor Kristoffersson, Jan Kellgren