Kära läsare!

Skattenytt laddar med ett nytt nummer med aktuella skatterättsliga artiklar. Nummer 11 inleds med en omfattande artikel av Fredrik Ohlsson om EU-rätten och 2013 års ränteavdragsbegränsningar. Författaren analyserar i artikeln den s.k. X BV-domen från EU-domstolen, som behandlar nederländska ränteavdragsbegränsningsregler. De svenska reglerna jämförs med utgången i målet.

Magnus Johanson skriver om svenska riskkapitalfonder och förvaltningskostnader. Utgångspunkten är ett avgörande från kammarrätten i Stockholm. Frågan i målet var om ett aktiebolag, som utgjorde en riskkapitalfond, kunde anses utföra tjänster åt dess utförare.

Det är alltid roligt att kunna presentera artiklar som baseras på studenters examensarbeten eller andra uppsatser. I detta nummer publicerar vi en artikel av Tara Curovic, som baseras på hennes examensuppsats från Lunds universitet. Ämnet är MLI, OECD:s multilaterala instrument för att implementera BEPS-åtgärder.

Yvette Lind rapporterar från den årliga skattekonferensen vid Högskolan i Gävle. Årets tema var Informationsskyldighet för skatterådgivare.

I detta nummer finns också en kortare rättsfallskommentar från undertecknad, som behandlar två färska avgöranden från EUD rörande mervärdesskatt energiskatt.

Vi avslutar med Autilia Arfwidssons rapport om ny skatterättslig litteratur.

Trevlig läsning!

Stefan Olsson