Tanken med avsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Autilia Arfwidsson (autilia.arfwidsson@jur.uu.se). Litteratur för framtida litteraturavsnitt kan skickas till Autilia Arfwidsson, Juridiska institutionen, Gamla torget 6, 753 20 Uppsala.

Lang, Michael, Pistone, Pasquale, Schuch, Josef, Staringer, Claus (red.), Introduction to European Tax Law on Direct Taxation, femte upplagan, Linde, 2018, 392 sidor.

I boken ges en övergripande genomgång av grundläggande EU-skatterätt på området direkt beskattning. Denna femte omarbetade upplaga innehåller både nya delar och uppdateringar av befintliga kapitel. Förändringarna består bland annat i ett nytt kapitel om anti-skatteflyktsdirektivet ATAD, en fördjupad analys av förhållandet mellan EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna och direkt beskattning, uppdateringar av analysen om EU:s statsstödsregler, samt kompletteringar av kapitlet om tvistelösning. Uppdateringarna av boken utgör ett värdefullt bidrag till forskningen på området direkt beskattning. Boken är därför inte enbart användbar för studenter, utan även för praktiskt verksamma jurister och akademiker.

Furuseth, Eivind, The Interpretation of Tax Treaties in Relation to Domestic GAARs, IBFD, 2018, 352 sidor.

I denna doktorsavhandling analyseras förhållandet mellan företags skatteplanering och länders skydd av sina skattebaser. Särskilt fokus läggs på frågan om specifika skatteavtal kan begränsa tillämpningen av nationella generella skatteflyktsregler (så kallade GAARs). Många multinationella företag använder sig av legitima metoder för att reducera företagsgruppens totala skattebörda. Samtidigt lägger stater ökat fokus på att förhindra skatteplanering som anses oönskad. Ett exempel kan vara när inkomster omklassificeras via skatteavtal och/eller flyttas från ett skattesubjekt till ett annat. Trots att transaktionen principiellt sett är legitim, kan skattemyndigheter bedöma att transaktionen går emot reglernas syfte och därför tillämpa nationella skatteflyktsregler. En fråga som diskuteras i boken är om nationella GAARs kan tillämpas i situationer när inkomster allokerats i enlighet med reglerna i specifika skatteavtal. Ytterligare en fråga som diskuteras är i vilken utsträckning förändringar i specifika skatteavtal påverkar staters möjlighet att förhindra oönskad skatteplanering.

Autilia Arfwidsson är doktorand i finansrätt vid Uppsala universitet.