Kära läsare!

När dessa rader skrivs har Sverige drabbats av en köldknäpp med väl många minusgrader i olika delar av landet. Det skatterättsliga klimatet är dock som vanligt varmt och följande nummer av SkatteNytt ger exempel på den bredd som skatterätten uppvisar, med koppling till andra närliggande rättsområden.

Detta nummer inleds med en kortare artikel baserad på en telefonintervju med generaladvokaten Nils Wahl, som gjordes av Jan Kleerup och mig själv under hösten 2017. Nils Wahl, som tidigare varit domare vid tribunalen vid EU-domstolen, berättar i intervjun om sitt arbete som generaladvokat och om arbetsrutinerna vid EU-domstolen.

Cristina Trenta, docent vid Örebro universitet, skriver om de nya dataskyddsreglerna och dess följder på momsområdet. De frågor som diskuteras i artikeln har givetvis stort aktualitetsvärde, då vi dagligen märker av att kommersiella aktörer på nätet försöker samla information om oss kunder.

Hanno Kirsch och Johan Lorentzon beskriver i sin artikel de nya internationella redovisningsnormerna för leasing, vilka kommer att få stor betydelse för näringslivet. Värt att notera är att den nya standarden skiljer sig väsentligt ifrån det utkast som tidigare har presenterats i SkatteNytt.

Peter Melz recenserar Anna Lewanders avhandling om den skatterättsliga gränsdragningen mellan ränta och utdelning på hybridinstrument. Även i denna avhandling är de internationella redovisningsnormerna viktiga.

Slutligen presenterar Mikael Ek nyutgiven litteratur.

Trevlig läsning!

Stefan Olsson