Tanken med avsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Mikael Ek (mikael.ek@jur.uu.se). Litteratur kan skickas till Mikael Ek, Juridiska institutionen, Gamla torget 6, 753 20 Uppsala.

Alepin, Brigitte, Moreno-Dodson, Blanca, Otis, Louise, Winning the Tax Wars – Tax Competition and Cooperation, Kluwer, 185 sidor

Utgångspunkten för denna bok är skattekonkurrens mellan olika länder i en värld som karakteriseras av global handel, digital ekonomi och urholkning av traditionella skattebaser. Syftet med Winning the Tax War är att belysa konsekvenserna av skattekonkurrens tillsammans med olika lösningar på problematiken. Det som berörs är bl.a. hur ”skattekriget” förs genom förhandlingar om skatteavtal samt hur faktorer som elektronisk handel, internprissättning, skatteparadis och miljöskatter påverkar förutsättningarna.

Krzymowska, Adriana, Skattepliktiga överlåtelser i inkomstslaget kapital, Jure, Akademisk avhandling, 383 sidor

Avhandlingen syftar till att utreda och analysera avyttringsbegreppet vid beskattningen av kapitalvinster och kapitalförluster. Avyttringsbegreppet har visat sig vålla många gränsdragningsproblem som rör andra situationer än försäljningar och byten. Av denna anledning är ett av avhandlingens fokus att belysa gränsdragningen mellan skattepliktiga och skattefria överlåtelser av tillgångar.

Mikael Ek är doktorand i finansrätt vid Uppsala universitet.