Kära läsare!

När förordet till nummer 5 skrevs kunde jag konstatera att vi fortfarande hade både minusgrader och snö i stora delar av landet. Nu har vi tvärtom haft sommartemperaturer i flera veckor. Det nummer du som läsare nu håller i din hand är ett dubbelnummer som innehåller ett knippe spännande artiklar.

Den skatterättsliga temperaturen har onekligen också höjts, då den väntade propositionen om ränteavdragsbegränsningar till slut kommit. I en omfattande artikel av Peter Melz, Peter Nilsson och Erik Norrman diskuteras de föreslagna reglerna både ur ett skatterättsligt och ekonomiskt perspektiv.

I den följande artikeln diskuterar Katarina Bartels och Urban Rydin de föreslagna ränteavdragsbegränsningarna ur ett småföretagarperspektiv.

David Kleist skriver om informationsplikt för skatterådgivare, s.k. Disclosure rules. Reglerna införs i EU-rätten genom ändringar i direktiv 2011/16/EU, och innebär en rapporteringsplikt för vissa gränsöverskridande transaktioner.

I en annorlunda artikel skriver Petri Mäntysaari om användarvänlig skatterättsforskning. Vi får ju hoppas att vad som i övrigt publiceras i tidskriften lever upp till de kriterier som uppställs i artikeln. En kommentar till artikeln lämnas av Jan Kellgren.

Torsten Fensby beskriver insiktsfullt om s.k. patentboxregimer i sin artikel, där det argumenteras för att regeringen bör utreda om sådana regler behövs i Sverige.

Mattias Fri och Ulrika Grefberg står för vår sedvanliga bevakning av mervärdesskatterättsliga avgöranden.

Dubbelnumret avslutas med Mikael Eks rapport om nyutgiven skatterättslig litteratur.

Skattenytt Förlag AB har ändrat reglerna för arvodesberäkning. Pensionärer, studenter och akademiskt verksamma författare ges författararvode för maximalt tio sidor per artikel, medan övriga författare inte ges arvode.

I dagarna har Skattenytts Akademiska Årsskrift distribuerats till prenumeranter av papperstidningen. Tyvärr har det varit vissa problem med distributionen och om det är någon prenumerant som inte har fått den Akademiska Årsskriften (grönt häfte) ombedes ni kontakta redaktionen.

Skattenytt är nu aktivt på det sociala nätverket Linkedin! Vi kommer att publicera nyheter rörande tidskriften på Linkedin. Sök gärna upp oss, vi har redan över 400 följare! https://www.linkedin.com/in/tidskriften-skattenytt-785115161/

Trevlig läsning!

Stefan Olsson