Tanken med avsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Mikael Ek (mikael.ek@jur.uu.se). Litteratur kan skickas till Mikael Ek, Juridiska institutionen, Gamla torget 6, 753 20 Uppsala.

Castelon, Marta, International Taxation of Income from Services under Double Taxation Conventions – Development, Practice and Policy, Kluwer, 544 sidor

I boken presenteras en överblick av inkomstbeskattning av tjänster i dubbelbeskattningsavtal mellan ett antal jurisdiktioner världen över, vilket är något som har blivit mer och mer relevant i takt med tjänstemarknadens internationalisering. Författaren behandlar rättsfall, skatteavtalstolkning, policydiskussioner och praktiska lösningar på problem i syfte att göra överblicken så nyanserad som möjligt. Bl.a. innehåller boken en jämförelse mellan olika modellavtal och hur de förhåller sig till varandra, hur skattemyndigheter och domstolar tillämpar olika avtalsbestämmelser, föreslagna förändringar som berör tjänstebeskattningen samt hur olika typer av tjänster behandlas i de olika avtalen och vilka problem det kan medföra.

Cotrut, Madalina, Munyandi, Kennedy, Tax Incentives in the BEPS Era, IBFD, 332 sidor

Utgångspunkten för denna bok är det faktum att BEPS-projektet medför en ökad relevans för olika skatterelaterad incitament när staterna vill vara konkurrenskraftiga alternativ vid exempelvis multinationella bolags val av etablering. Boken ämnar besvara ett antal frågor, däribland om skatteincitament kommer vara 2000-talets verktyg mot skatteplanering, om skatteincitament kommer bli vanligare och vilka utmaningar det finns vid ett användande av incitamenten. Ett speciellt fokus i boken är vilken påverkan olika åtgärder som genomförs inom EU och OECD kommer att ha när det gäller just skatterelaterade incitament.

Traversa, Edoardo, Corporate Tax Residence and Mobility, IBFD, 750 sidor

Ett företags hemvist är en central företeelse i de flesta skattesystem, där hemvistlandet är där merparten av företagets inkomster beskattas. Den globala ekonomin har emellertid medfört att det har blivit svårare att avgöra var multinationellt företags säte (eller central place of decision) finns. Därtill har det visats att olika skatteplaneringsförfaranden har inneburit att hemvisten har flyttats till länder med låg skattesats. I Corporate Tax Residence and Mobility analyseras definitionen av hemvist och hemvistens funktion i 20 olika länder där fokus ligger på nuvarande och kommande problem avseende en hemvistbeskattning av företag.

Mikael Ek är doktorand i finansrätt vid Uppsala universitet.