Kära läsare!

Även i semestertider pågår produktionen av Skattenytt för fullt. I skrivande stund är det ca. 30 grader varmt och inget regn i sikte. De stora skogsbränderna pågår för fullt och man kan bara hoppas att de har kunnat släckas när väl detta nummer når er prenumeranter. Framtiden får utvisa samhällets reaktioner på denna sommar av torka och bränder. Kanske kan det leda till skatterättsliga lösningar, t.ex. i form av skattereduktioner för jord- och skogsbruk.

Detta nummer är fulladdat med spännande artiklar! Vi är glada att kunna presentera en artikel av den finländska forskaren Kristiina Äimä. Hon skriver om överföring av ett utländskt fast driftställe inom ramen för EU:s fusionsdirektiv och grundläggande friheter. Utgångspunkten är ett finländskt rättsfall.

Jur. dr Per-Ola Wiklander skriver om skattesekretess hos Bokföringsnämnden. Vi får ett offentligrättsligt perspektiv på sekretessfrågorna. Närmare bestämt behandlar artikeln en lagändring som trätt i kraft innevarande år och som är tillämplig när Skatterättsnämnden begär yttrande av BFN rörande innehållet i god redovisningssed.

Doktoranden Giacomo Lindgren Zucchini behandlar den mervärdesskatterättsliga uppdelningsregeln, som enligt svensk rätt är tillämplig när en omsättning endast delvis medför skattskyldighet och beskattningsunderlaget skall fastställas. Den svenska regeln analyseras i ljuset av EU-rätten.

Numret innehåller också två rättsfallsreferat. Ulf Tivéus skriver om två avgörande från HFD av överklagade förhandsbesked. Båda avgörandena gäller den högaktuella frågan om tilläggsförvärv till bostadsrätt, i form av garageplats och vindsförråd.

Stig von Bahr analyserar kritiskt HFD:s avgörande i de s.k. carried interestdomarna. Frågan i avgörandet gällde mer specifikt om arbetsinsatser av utomstående ägare i fåmansföretag i externa företag kan medföra att man är verksam i betydande omfattning i fåmansföretaget.

Adjungerade professorn Peter Nilsson gör en anmälan av Adriana Krzymowskas avhandling om skattepliktiga överlåtelser i inkomstslaget kapital. Nilsson var fakultetsopponent när avhandlingen lades fram vid Stockholms universitet i februari i år.

Detta nummer avslutas på sedvanligt sätt med vår rapport om ny skatterättslig litteratur. Doktoranden Mikael Ek har fram till förra numret stått för rapporten. Han går nu in i en intensivare fas av avhandlingsskrivandet och träder från uppdraget som litteraturbevakare. Vi vill ge Mikael ett varmt tack för hans insatser för tidskriften och önska lycka till med den fortsatta avhandlingsprocessen! Ny litteraturbevakare blir Autilia Arfwidsson, doktorand i finansrätt vid Juridiska fakulteten, Uppsala universitet. Vi hälsar Autilia varmt välkommen som litteraturbevakare!

Trevlig läsning!

Stefan Olsson