Kära läsare!

Redaktionen för tidskriften SkatteNytt är glada att kunna presentera den nionde utgåvan av vår Akademiska Årsskrift. Detta nummer består enbart av artiklar som genomgått anonymiserat granskningsförfarande.

I detta nummer medverkar följande författare:

Mikael Ericson är biträdande jurist och arbetar med tvistemål vid Andulf Advokat. Han har bakgrund bl.a. som skattekonsult vid revisionsbyrå och har tidigare publicerat ett antal artiklar i svenska skatterättsliga tidskrifter.

Patrik Emblad är doktorand i finansrätt vid Göteborgs universitet. Hans avhandlingsprojekt har arbetsnamnet Det civilrättsliga i svensk inkomstskatterätt.

Claes Martinson är professor i civilrätt vid Göteborgs universitet. Hans forskning handlar främst om krediträtt och insolvensrätt med ämnen som factoring, värdepapperisering, egendom, immaterialrätt och konsumentkreditlagen. Hans andra huvudsakliga forskningsområde handlar om den skandinaviska rättskulturen och europeiseringen.

Olle Karlsson är affärsjurist från Linköpings universitet. Han har varit forskningsassistent i skatte- och redovisningsrätt vid samma lärosäte, och är numera skattekonsult vid PwC.

Jan Kellgren är professor i skatterätt vid Linköpings universitet och gästprofessor vid Örebro universitet. Han är också biträdande redaktör för tidskriften SkatteNytt. Kellgren disputerade vid Uppsala universitet 1997 på avhandlingen Mål och metoder vid tolkning av skattelag.

Eleonor Kristoffersson Kristoffersson är professor i skatterätt vid Örebro, gästprofessor vid Linköpings universitet samt ordförande för Föreningen för forskning om mervärdesskatt och andra indirekta skatter. Hon är också biträdande redaktör för tidskriften SkatteNytt. Kristoffersson disputerade 2001 på en avhandling om mervärdesskatt vid omstruktureringar.

Avsikten är att även fortsättningsvis producera ett Akademiskt nummer per år. Redaktionen tar gärna emot bidrag till 2020 års utgåva. Granskade och accepterade artiklar publiceras även digitalt på Skattenytts websida så snart de är färdiga. Avslutningsvis vill redaktionen tacka alla som på något sätt deltagit i produktionen av denna årsskrift.

Stefan Olsson